Eperdömping

Legkedvencebb gyümölcsöm - és végre igazán dömping van. De azért bevallom, nagyon ritkán találok olyan igazán ízes-illatos finom epret. Még a piaci fejkendős nénikék is okoznak csalódást vegyszerízű gyümölccsel. Na ez most off, mert igazából az epres bőrápolókról akarok írni. 

Legjobb frissen felhasználni az epret - ez egyben meghatározza azt is, mire lehet: maszkok, bőrradírok, pakolások. És rögtön, frissen felhasználni, nem tárolni!

Az eper alfa-hidroxi savat, szalicilsavat tartalmaz, ezért olyan jó tisztító, radírozó hatású, eltávolítja az elhalt sejteket. Magas C vitamin, kálium, mangán,vas, foszfor tartalmú, enyhe összehúzó. Főleg zsíros, kevert, pattanásos bőrre használd. Tiniknek is!

Néhány tipp kezdetnek, amit variálhatsz tetszés szerint:

Arcradír:

-a már jól ismert barna cukros bőrradír variációja: a nagyszemű cukrot 5-6 szem szétmancsolt eperrel keverve

-pár szem epret turmixolj össze kis mandulaolajjal. Arctisztításra használd, vattapamaccsal. Ha igazán jót akarsz a bőrödnek, utána hamamelisz (varázsmogyoró) vizet használj toniknak.

Arcmaszk:

-ismét pár szem eper, 1 tojásfehérje, 1 tk méz - mixeld össze, majd kend az arcra, nyakra és 20 percig pihenj így

-ugyanez eper-joghurt keverékkel 

-száraz bőrüek se maradjanak ki: nekik javaslom a mancsolt epret zsíros (friss) tejszínnel keverni (nyamm) és 1/2 tk mézzel

-és most mindez együtt: 3-4 szem eper, 1 ek joghurt, 1 tk méz és 1 ek zabpehelylisztet turmixolj össze, kicsit hagyd állni, majd 20 percre tedd fel az arcodra. A zabpehely nyugtatja és tisztítja a bőrt.

Az eperszezon sajnos nagyon rövid. De a leveléből készült tea egész évben elérhető. Ez az erdei szamóca (Fragaria vesca) leveléből készül, bioboltokban kapható. Lehet gyűjteni az erdőkben, a kifejlett  levelet, max. 2 cm levélnyéllel. Persze manapság már termesztik is külön. Cserzőanyagokat, ellagsavat, aszkorbinsavat tartalmaz. Bélhurut esetén jó gyógytea, mert összehúzó hatású. Jó izzasztó, vértisztító. De kellemes íze miatt a fiatal leveleket a fekete tea helyettesítésére, vagy teakeverékekben  is használják. Ismerős a "plantatea" ? Ez az. 

strawberry-tea-recipe.jpg

 Szokták még az eper magvakat használni, szintén radírozáshoz, mert enyhe dörzsölő hatású.

Lehet még eper port kapni, ez a szárított gyümölcsből készül, végül is a frisshez hasonlóan használható, + szappanba szokták tenni.

És végül, ha eper illóolajat látsz - olyan nincs! Az csak szintetikus, vagy természetazonos illatolaj de nem természetes eperből készülő. Felejtsd el.