Levendulavirág I. rész

A levendulaolajról már írtam  többször, most nézzük, mire jó a levendulavirág. Amit leginkább szárított formában használunk, és a legolcsóbb, legegyszerűbb bioboltban gyógyteaként beszerezni.

lavender.jpg

 Jut eszembe, ismertek olyan embert, aki nem szereti az illatát? Mert én nem.

A drog tartalmaz 1-3% illóolajat, cserzőanyagokat (5-10%), rozmaringsavat, kávésavat, kumarint, flavonoidokat, fitoszterolokat.

Gyógyteaként alvászavarok, idegfeszültség, idegi eredetű gyomorpanaszok esetén javasolt. A levendula teát forrázva kell készíteni.

Adagolása: 1 teáskanál (kb. 1,5 g) 1 csésze vízhez. Napi adagja 3-4 g lehet. Namármost, az nem véletlen, hogy főleg teakeverékekben lehet a levendulával találkozni. Így töményen szerintem keserű és nagggyon levendulás. Ezért szokták citromfűvel, macskamentával, komlóval (hát azért ez is elég keserű, viszont hatékony altató), golgotavirággal és macskagyökérrel ( na ez meg aztán nagyon büdös) keverni. Így ebben az összetételben viszont kellemes ízvilágú teát lehet készíteni.

Fürdő: egyszerű nyugtató fürdő, de az ízületi fájdalmakra is jó: 100 g virágzat 1 liter vízzel leforrázva, 10 percig állni és a fürdővízhez adni. Gyorsítható, ha rögtön a kádban a virágra forró vizet engedsz.

Fürdősó: 1 teáskanálnyi olajban (mogyoró, vagy egyéb hidegen sajtolt nem illatos olaj) 10 csepp levendulaolajat keverj, majd ezt kb. 200 g tengeri vagy Himalaya sóval keverd el, végül 1 marék virágot is adj hozzá. 20 perc fürdés ebben garantáltan édes álmot ad.

Folyt.köv.....

Címkék: levendula