Nyári ízesített vizek
Nagyon népszerűek nyáron az ízesített ásványvizek. Na de miből vannak? Megnézted egyszer is? Persze kényelmes lekapni a polcról a boltban, mint némi előre gondolkodással elkészíteni.
Összegyűjtöttem Nektek egy pár ötletet. Tulajdonképpen a klasszikus limonádé továbbgondolása, cukormentesen, netán mézzel, agavésziruppal édesítve. (Az agavét cukorbetegek is használhatják, módjával persze, de tképpen fruktóz).
Hozzávalók:
lehűtött víz - tisztított vagy csapvíz is jó, jégkocka
gyümölcsök - friss vagy fagyasztott málna, bogyós gyümölcsök, dinnye, citrusfélék, barack, alma, stb. Ha szükséges, apróra darabolva. Ha a héja is belekerül, pl. citrom, lime, akkor lehetőleg bio legyen, de ez sajnos ritkán kapható. Akkor alaposan mosd meg legalább
zöldségek - uborka, zellerszár
fűszerek - gyömbér, vanilia, szegfűszeg, fahéj, kardamom, stb
friss fűszernövények bazsalikom, menta, citromfű, kakukkfű, koriander, petrezselyem, rozmaring
ehető virágok - levendulavirág, rózsaszirom, hibiszkusz, bodzavirág, akácvirág
egyéb ízesítők - rózsavíz, narancsvirágvíz
Elkészítése: válogass az ízlésed szerint a fentiekből, tedd egy nagy kancsóba némi jéggel, és máris lehet kiülni a teraszra, erkélyre.
Én szeretem a limonádét egy löttyintés rózsavízzel.
Vagy uborka-bazsalikom,
vagy menta-alma
menta-málna
menta bármivel,
lime-menta
narancs- fahéjkardamom
eper-bazsalikom
sárgadinnye-bazsalikom
gyömbér-alma
citrom-levendula
alma-citromfű
Szóval csak fantázia kérdése. Ha gondolod, tehetsz bele mézet, vagy agavé szirupot, de szerintem így is finom és frissítő és alig tartalmaz kalóriát.