Sarok, ha repedezett

A magyar nyelvben a repedt sarkú igencsak pejoratív, negatív jelző. De most a valóban berepedt sarokról beszélünk. Ami igen fájdalmas, csúnya, nehezen múlik és a nyári nyitott szandál, papucs sem könnyíti meg. Számos oka lehet, a rossz táplálkozás, bőrkeményedés, fertőzés, betegség, rossz cipő, túl sok álló helyzet. Lényeg, hogy ha már bekövetkezett, milyen házi kezelést vethetünk be. Összegyűjtöttem néhány természetes módszert:

1. Megfelelő mennyiségű D-vitamin - most nyáron ez könnyű, napi 20 perces napon tartózkodással, akár a buszmegállóban is kivitelezhető

2. Esszenciális zsírsavak - 1-2 kiskanál lenmagolaj, kender- szezámolaj vagy más hidegen sajtolt növényi olaj naponta

3. Tökmag, napraforgó, zabpehely, tojás, teljes őrlésű gabonák fogyasztása- ezek a magas cinktartalmú ételek ugyanis, ami segíti a gyógyulást

4. Rendszeres radírozás - lábfürdő almaecetes vízben,majd horzsakővel, szivaccsal a lehetőségekhez képest ledörzsölni a bőrkeményedéseket. Ha nyílt repedések-sebek vannak, akkor nem! Lehet kapni most már azt a kis Scholl elektromos vakargatót is.

5. Őrölt rizspor, méz és almaecetből lehet bőrradírt készíteni a sarokra.

6. Pár szem szétmancsolt szőlővel is át lehet dörzsölni.

7. Még jobb, ha a túlérett banánt használjuk fel, azaz szétnyomva a sarkakra kenjük. Nem kell megíjedni, kb. 15 percig elég rajta hagyni, már hatásos lesz.

8. A teafaolaj jó fertőtlenítő, de nyílt sebre ne használd töményen!

9. Epsom só (magnézium-szulfát, keserűsó) kapható a gyógyszertárban, nemcsak lábáztatáshoz, hanem fürdéshez is ajánlott.

10. Mindezek után éjszakára bekenni sheavajjal, vagy ha azt valaki nem szereti, kókuszolajjal, de akár olivaolajjal. Vastag zokni rá persze.

Végül pedig türelem, türelmesen kezelni a sarkakat, mert ahogy nem 1-2 nap alatt alakult ki, úgy nem is múlik el 1-2 nap alatt. Sőt, a későbbiekben sem szabad elhanyagolni, hanem rendszeresen olajozni (vajazni), tejben-vajban fürdetni.

 dryfeet.jpg

Címkék: lábápolás