A nélkülözhetetlen ricinusolaj -Hajsorozat 2.

 Van egy mindenki által ismert és szinte fillérekért kapható hajápoló csodaszer, ez a ricinusolaj. Színtelen, szagtalan, és mire jó?

Hajápolás: segít a fertőzéses eredetű hajhullás csökkentésében, csökkenti a korpásodást, kondicionál, táplálja a hajgyökereket, serkenti a vérkeringést, javítja a töredezettséget.  Már 2-3 hét után látható az eredmény: selymes  fényes haj vagy szempilla. Amennyiben a hajhullás oka pl. valamilyen fertőzés, vagy gomba, valószínüleg segíteni fog, mert antibakteriális és gombaölő olaj.

Legjobb meleg olajos kezelésként alkalmazni, kissé langyosítva az olajat eloszlatni a NEDVES hajon, a fejbőrbe is jusson, majd zuhanysapka, meleg törölköző - és így maradni legalább 1 órát, de akár egy éjszakát is. Kissé nehéz kimosni, ezért szokás könnyebb olajjal keverni. Ez lehet akár olivaolaj is, vagy jojoba, kókusz, argán, stb.

Bőrápolás: meglepő módon, bár egy sűrű olaj, mégis gyorsan felszívódik. Simítja a ráncokat, serkenti a kollagén termelését, halványítja az öregségi foltokat, májfoltokat. Csillapítja a viszketést, a száraz bőr, égés, pattanások és striák nyomait. Ekcémás, sömörös bőrre is szokták használni. Naponta többször lehet átkenni az érintett részt, vagy meleg olajos pakolást tenni rá. Gombás láb, köröm esetén ugyanígy lehet kezelni, szódabikarbónás lábfürdő után. Ránctalanításra pedig az arckrémekbe lehet keverni, vagy pár cseppet tisztán bemasszírozni a bőrbe. Én mindig teszek az ajakbalzsamba is!

Nyugtató, gyulladáscsökkentő is, ezért  ízületi gyulladásokra a népi gyógyászatban pakolásként használták. Egy darab anyagot, vattapamacsot át kell áztatni a ricinusolajjal, a fájó részre tenni. Egy fóliával is letakarni, és melegen tartani 1 órát.

Antibakteriális tulajdonsága miatt régebben használták sebekre, vágásokra, gombás fertőzésekre is. 

Naggyon-naggyon ritkán lehet valaki allergiás a ricinusra. Igen dekoratív növény egyébként, de vigyázat, a termése  mérgező! De ez már az olajra nem igaz.

Castor-Oil1.jpg

További információk és tippek itt >>>   meg itt >>

 

Sorozatunkban nem szeretnénk a hajgyógyászok, bőrgyógyászok, fodrászok helyett tanácsokat adni, pláne diagnosztizálni. Pusztán évszázados avagy mai tapasztalatokat, ötleteket megosztani Veletek.

Folyt.köv.

Címkék: ricinusolaj