Nagytakarítás a neszeszerben!

Bizony, néha ki kell dobni a sminkszereket is, mert semmi sem tart örökké. Idővel a legstabilabb készítmény is tele lesz bacival, vagy avasodik, kiszárad, stb. Ezért javaslom mindig, a házikencéket is csak 2-3 hónapig használjuk, ne készítsünk nagyobb adagot.

Nézzük, mi meddig tartható el biztonságosan az én véleményem szerint, bolti vásárlás esetén:

szemkörnyékápoló krémek:   6 hónap

arckrémek:                           6 hónap

arctonik:                              6 hónap

sampon, kondicionáló:        12 hónap

testápoló krém, lotion:        12 hónap

arclemosó:                         12 hónap

szemhéjfesték, ceruza:        2 év

spirál:                                3 hónap

alapozó, fedő, korrektor: 6-12 hónap

púder:                                2 év

Természetesen mindennek van szavatossági ideje, ami elég hosszú is lehet, de tapasztalatom szerint addig nem kellene tartogatni.

Kapható mostanában szemkörnyékápoló roll-on is, több jó márkánál. Hát, nem tudom. Ugye a kis hideg görgő simítja még külön is a szarkalábakat és kellemes is a használata, én is vettem már ilyet kipróbálni. Na de elgondolkodtam, idővel mennyi baci kerülhet bele? Akármilyen tiszta is a bőrünk! Vagy tele kell nyomni tartósítóval.

A szappan érdekes kérdés, mert azoknak is van eltarthatósági ideje, általában 1-3 év, de igazából szinte korlátlanul használható a legtöbb. Ide nem értve egyes kézműves szappanokat, ami nem áll el. De például a szíriai aleppo szappanok azért különlegesek és igen jó minőségűek, mert min. 1 évig állnak és száradnak, ez alatt a lúgtartalmuk lecsökken.

Pár éve egy öröklés kapcsán egy régi szekrényben találtunk igazi háziszappant, megvolt szerintem vagy 40 éves. Hihetetlenül kemény, száraz darab, de tulajdonképpen lehetett használni még mosáshoz. Ha akkor tudom! Milyen jó lenne most egy fotó!

 

Címkék: eltarthatóság