A legjobb bőrápoló gyógynövények 5. rész

Szappanfű (Saponaria officinalis)

 A magyar mosódió, ezt nyugodtan mondhatjuk. Ugyanúgy szaponint tartalmaz (3-5%), mint az indiai mosódió. Van még benne oligoszacharid (30%), flavonoidok.

Termeszteni is könnyen lehet a mi éghajlatunkon, de vadon gyűjteni is. Sőt, bioboltokban is megvehető.

A szaponintartalom a gyökerekben koncentrálódik. Természetes mosószer, szappan, ami nagyon környezetbarát is.

Száraz, érzékeny, ekcémára hajlamos bőrre is jó, nem szárít és jól tolerálható. Használd mosdásra, hajmosásra. Emellett mosószer is lehet, különösen finom textileknek mint a tisztaselyem, gyapjúpulóver, stb. Régi, történelmi textilek, értékes hímzések tisztításához is szokták használni.

Jó lehet korpás hajra is, enyhén habzó samponként használva.

Háziállatok fürdetéséhez is kiváló, mert távol tartja a még kisebb állatokat - úgymint bolhákat, élősködőket.

Bónusz, hogy nyugtatja az érzékeny, kiütéses vagy pattanásos bőrt és enyhíti a viszketést. Ezért mostanában pár naturkozmetikumban is megtalálható, mert lágyítja és tisztítja a bőrt, és megkönnyíti az egyéb hatóanyagok mélyebb behatolását a bőrbe.

 

Használat: ha friss növényt találsz, lehet szőröstől-bőröstől, azaz levelet, szárát, gyökerét felfőzni és a kapott folyadékot használni.

Vagy lehet a gyógynövény boltokban szappangyökér néven kapni a szárítmányt, ezt kicsit hosszabban kell főzni.

Lehet hozzáadni néhány csepp illóolajat, ha zavar a szaga. Jó mindig frissen főzni, de ha maradt belőle, pár csepp tartósítót hozzáadva eltartható a következő alkalomig.

Belsőleg is lehet használni, nyákoldó, köptető, enyhe vízhajtó. De szakértelem nélkül nem ajánlom, mert túladagolás esetén a gyomor-bélnyálkahártyát ingerli. Inkább más, veszélytelen gyógyteát használj erre.

Természetbarát házisampon

Fél liter forrásban levő vízhez adj 2 evőkanál szárított, aprított szappangyökeret és lassú tűzön főzd kb. 25 percig. Ezzel tulajdonképpen készen is van, de szerintem adj még forrón hozzá 2 teáskanál szárított rozmaringot is (ami a haj barátja, már többször írtam róla).Hagyd kihűlni, majd szűrd át. És még turbózhatod 5-6 csepp rozmaring illóolajjal is. Hűtőben eltartható 1 hétig.

 

 

 

Szappangyökér itt kapható >>