Szőlőmagolaj enni - kenni - A szőlőről 2.

 Amint a neve mutatja, a szőlőmagból sajtolják, kvázi melléktermék. Könnyen felszívódó kedvelt hordozóolaj a kozmetikumokban, de étkezési olajnak sem utolsó.

Csak a hidegen sajtolt, nem finomított olajat használd, lehetőleg bio minőségben. Ez sötét, zöldes színű, enyhe cefre illattal. Az olcsóbb olaj vegyi, nagyüzemi módszerekkel készül -ezért olcsóbb, csak a hőkezelés miatt a lényeg tönkremegy benne. Igaz, szagtalan is.

Gazdag C, E vitaminban, béta-karotinban, esszenciális zsírsavakban, polifenolokban, klorofillban. Többszörösen telítetlen olaj.

Gyulladásgátló, megakadályozza a pattanások kitörését, ezért zsíros, pattanásos bőrökre is jó, kiegyensúlyozza a faggyútermelést. A reuma is enyhülhet emiatt a gyulladásgátlás miatt.

Magas antioxidáns tartalma miatt a naptól károsodott, leégett bőrre nyugtató gyógyír.

Hatékonyan hidratálja a bőrt. Így a száraz és/vagy érett bőrre is jó. ilyenkor más olajokkal is érdemes keverni.

Szem körüli sötét karikákat enyhíti.

A szőlőmagolaj gazdag a csúnya nevű oligomeric proanthocyanidinban, azaz szebb néven OPC-ben, ami egy nagyon erős antioxidáns.. Ez az anyag helyreállítja a kollagén termelését, a sejtmembrán károsodásokat, így simítja és tömöttebbé teszi a bőrt.

 

Bőrápolásra:

Arckrémek, testápolók, masszázsolajok, napvédők, arctisztítók, gyógykenőcsök készíthetők vele, vagy csak egyszerűen a meglévő krémeket felturbózhatod pici szőlőmag olajat bekeverve. Hajolajnak is jó, elősegíti a haj növekedését.

A bőrápolásban én mint tudjátok, az egyszerűség híve vagyok általában. Szóval, most is a legegyszerűbb, olcsó módszer, ha heti 1-2 alkalommal kis bio szőlőmagolajat kensz fel - arc, nyak, dekoltázs, felső karok se maradjon ki. Kb. fél óra múlva a maradék egy meleg vizes törölközővel eltávolítható, de pl. éjszakára nem is szükséges letörölni.
Arcradír:  1 evőkanál barna nagyszemű nádcukor annyi  szőlőmagolajjal, amit felvesz. 1-2 csepp illóolaj, pl. levendula adható még hozzá.

Testradír:  ugyanez sóval - tengeri vagy Himalaya só + szőlőmagolaj. Sós radír az arcra tilos!

Szemápoló olaj sötét karikákra:  1 evőkanál szőlőmagolaj, 1 evőkanál kamélia olaj, 2 csepp rózsaolaj (tudom, drága, de el is hagyható), 3 csepp E vitamin. Keverd össze egy cseppentős üvegbe, és éjszakára 1-1- cseppet kenj óvatosan a szem alatti karikákra.

Olajos arctisztításra is jó. Önmagában is , de én szeretem a kétfázisú arclemosót. Ez gyakorlatilag  valamilyen olaj és virágvíz keveréke. Kétfázisú, mert szétválik és használat előtt össze kell rázni.

 Végül pedig bármilyen testápoló, arckrém alapanyaga lehet, az olajfázishoz számítva. Közeleg a tél, például egy dús sheavajas-szőlőmagolajos testápoló vaj vagy kézkrém áldás lesz a bőrödnek.

Étkezésre:

a szőlőmagolaj értékes összetevői miatt nemcsak a bőrápolásban, hanem étkezésre is alkalmas. Sütés-főzésre is, mert meglehetősen magas az égéspontja, azaz magas hőmérsékleten lehet sütni benne valamit. Kiválóan ízesíthető is fűszerekkel.

Erősíti a hajszálerek, vérerek falát, csökkenti a trombózisveszélyt és véd a meszesedéstől is. csökkenti a rossz koleszterin szintet. Visszerek, seprűvéna javulhat tőle. Egyes adatok szerint a cukorszintet is csökkenti. Lassítja az öregedési folyamatokat. Na ennyi jótékony hatással bír, ha naponta 1 evőkanálnyit eszel belőle valamilyen formában - salátára, főzésre vagy csak lehajtva magában.

Bio szőlőmagolaj itt kapható>>>