Zöldülő kozmetikai ipar

"Greenwashing"  már neve is van a jelenségnek. Hát igen, az organikus, természetes szépségápolásnak van jövője, divatos lett. Hajlandóak vagyunk jóval többet fizetni ezekért. Ezt látják a nagy kozmetikai márkák is és valóban elindult egy "zöldre mosási" hullám. Nő a márka presztizse, drágábban lehet eladni.

De mit is takar ez? Különböző trükkök vannak, amitől azt hisszük, hogy hűde. Pedig nem.

Már egy zöld színű csomagolás, logó is kedves a szemnek és azt hisszük, tényleg natúr. Ha még ügyesen a márka vagy brand vagy termék nevében is sikerül a BIO,  NATUR, ECO, ORGANIKUS jelzőket szerepeltetni, teljes siker. És ez még csak a külső.

Az összetevők a következő lépcső. "Növényi kivonatokkal" - de mennyivel? lehet, hogy valóban van benne egyébként 5% aloe mondjuk.  Vagy 100% organikus xxx olajjal. Tényleg tesznek bele valami kis mennyiséget, így igaz is. És a többi összetevő? Ettől még nem bio a termék. Tudjuk, figyelni kell az összetevők sorrendjére is, ugye csökkenő mértékben kell feltüntetni. De egyébként még mindig sokan meg se nézik mit vesznek le a polcról. Mert szép zöld és rá is van írva, hogy ....

Vannak nagyon szép összetevőkkel rendelkező kozmetikumok is, nagyon olcsón ráadásul. Tényleg nem lehet a leírás alapján egy rossz szót sem mondani. Na de mégis mondjunk. Szóval ilyen olcsón csak vacak alapanyagól lehet előállítani. Tehát valóban sheavaj vagy sárgabarack olaj van benne, épp csak silány minőségű. Gondoljunk erre, mert az igazán minőségi, főleg bio alapanyagoknak ára van.

Kedvenc példám egy világmárka testápolója, akinek a natural szó még a terméknévben is szerepel. Nincs is probléma az összetevőkkel, amíg a végén meg nem látjuk kedvenc tartósítószeremet, az erős allergén, súlyos tüneteket okozó Methylisothiazolinone-t. Na most ezt miért kell belenyomni? Amit csak lemosandó cuccokba lehetne? Bár oda sem kéne.

Nem gondolom egyébként, hogy szándékosan mérgezne bennünket a kozmetikai ipar, mert tényleg nem. Csak lassan reagál, a nagy verseny miatt kissé felelőtlen és a hosszú eltarthatóság és alacsony ár miatt kétséges vagy már bizonyítottan káros összetevőket használ.

Ja és még a "Cruelty free" , a nyuszi emblémával, azaz állatkísérleteket nem végzünk - persze mert ez Európában rég tilos. Ezért szervezik ki Kínába.

 

Folyt. köv