Cickafarkfű - a legjobb bőrápoló növények 8.

Achilleae millefolium  hivatalosan. A mezei cickafarkfű föld feletti 30-40 cm része. Lehet csak virágot ( a nyíló virágzat 5-6 cm szárral), vagy füvet gyűjteni. Mindenki felismeri, nem csak réteken, elhanyagolt parkokban, árokszélen, kertben növő igénytelen, szárazságtűrő növény. Könnyen felismerhető, nem lehet téveszteni, így bátran gyűjthető. Június-szeptember között virágzik. Lehet a virága sárgás, rózsás, lilás, de csak a fehér színű tartalmazza a kékszínű azulénes illóolajat.

cickafark.jpg

Nevét Achilleszről kapta, aki a legenda szerint sérthetetlen volt, anyja a Sztüx folyóban cickafark levelek között fürdette. Katonái is cickafarkfűvel kezelték a vérző sebeket. Szóval már a régi görögök is ismerték.

A cickafark legfontosabb hatóanyaga az illóolaja. A virágzatban több, a herbában kevesebb (0,2-1%) van. Magas arányban van benne azulén (6-9%), ettől kékes a valódi cickafark olaj. Van még achillein, keserűanyagok, cseranyagok, zsírosolajok. Fűszeres illatú, aromás, keserű ízű.

Mire használjuk?

antiszeptikus, antibakteriális,

gyulladáscsökkentő, görcsoldó

mint minden keserű dolog, segíti az epeműködést, epehajtó, megakadályozza az epekövek kialakulását

influenza, láz és megfázás gyógyítására

étvágytalanság, diszpepsziás zavarok esetén (növeli a nyál és gyomorsav termelődést)

menstruációs problémák, szabálytalanság, görcsök esetén

álmatlanság, ideges nyugtalanság oldására

 

Belsőleg: forrázata emésztésserkentő, étvágyjavító, görcsoldó. Női teának is hívják, mert segít a menstruációs panaszokon, de húgyuti fertőzéseken is. 2 teáskanál drogot(2-4 g) egy csésze forrásban levő vízzel leöntünk, 10 perc múlva lehet szűrni. Naponta 3-4 alkalommal étkezések között igyuk. A friss préslevet is lehet inni, ha hozzájutunk, 3x1 kiskanállal.

Külsőleg általánosan gyulladásokra használjuk. Ülőfürdő lehet a kismedence gyulladásos megbetegedéseinél, görcsös fájdalmaknál.  Ilyenkor 100 g gyógyteát használunk egy kád vízhez.

Bőrbetegségeknél lemosásra, borogatásra való. pattanásos bőrt lehet gőzölni is a cickafark teával.

Viszkető, korpás fejbőrre mint hajöblítő is lehet használni a teát.

Nem régen hallottam, pont a keserűsége miatt sörfőzésben is használják. 

A cickafarkfüvet lehet gyógyteaként vagy tinktúrában kapni a bioboltokban. van még krém és gél is.

 Figyelem!  a fészkesvirágzatúakra érzékenyek ne használják! valamint kismamák sem, mert vetélést okozhat!

Tinktúrát otthon is készíthetünk, lassan lehet hozzá gyűjteni a virágzatot. Itt nézd meg, hogyan kell készíteni >>

ÉÉS! Nálunk, a Naturkence webáruházban is hamarosan kapható lesz egy új, erős cickafark gél, nagyon szép tiszta összetevőkkel, azaz semmi káros anyag, vegyszer nincs benne. Pattanásos, aknéra hajlamos bőrre, gyulladásokra, sebekre, aranyérre.