Frissítő virágvíz

Mire vágyunk a kánikulában legjobban? Igen, egy hűs permetre. Most jött el az illatos virágvizek ideje.

Virágvíz, aromavíz, hidrolátum, hidroszol, kohobációs víz – ez mind ugyanaz. Egyszóval kondenzvíz, ami az illóolajok lepárlásánál keletkezik, kvázi melléktermék. Virágvíz a legelterjedtebb elnevezése, bár tulajdonképpen készül napjainkban levelekből, gyökérből, kéregből, rügyekből, magokból, mindenből amiből illóolaj készül. De nincs például a citrusfélékből virágvíz, mert az illóolajat a héjból préselik, azaz nem desztillálják (vagy ritkán és drágán).

Azt szokták mondani, hogy a virágvíz tartalmaz mindent, csak enyhébb formában, mint az illóolaj. Nos, ez csak korlátozott formában igaz, mert csak a vízben oldható (hidrofil) anyagokat tartalmazza. Van azért kb. 0.1  0.2% illóolaj is benne. Mivel savas anyagok vannak benne, a pH átlagosan  4-5. De elég széles skálán mozoghat, 3-6,5 között is. Ez összehúzó hatású, ezért olyan hasznos a bőrápolásban.

Milyen a jó minőségű virágvíz?

legyen lehetőleg bio vagy megbízható helyről származó. Vannak ugyanis olcsón kapható, ámde oldószerrel kivont rózsavizek például. Nézd meg az összetevőket mindig!  És meglepődsz, mert pl. propilénglikol is szerepel rajta.

Az igazi aromavíz enyhe illatú – mert végül is víz, nem illóolaj. Ismert trükk illóolajat, főleg  mesterséges illatot adni hozzá, hogy jó illatos legyen.  Icipici tartósító (0,05% körül) a bio virágvízben is van, mert meglehetősen romlékony. Én szeretem ezért üvegben tartani és felhasználni 1-2 hónapon belül. Nem kell bespájzolni belőle.

A minőséget számos tényező befolyásolja még, hol termett, milyen volt az időjárás, mikor aratták a növényt, mennyi vizet használtak a desztillációhoz, stb.

Mi nem virágvíz? 

A víz ( + alkohol, vagy glicerin) illóolajjal keverve. Ugyanazok az alapanyagok, mintha most készülne a virágvíz, de az eredmény mégis egészen más lesz. Hatóanyagtartalma és a gyógyhatása is más lesz.

Na és nem lesz virágvíz a neten terjedő számtalan ostoba receptből : „Hogyan készíts otthon rózsavizet?”  általában hosszabb-rövidebb áztatást vagy főzést javasolnak. Na, ez nem rózsavíz, csak rózsaillatú víz. És még a legjobb ha a rózsa saját termés,  mert a virágboltban jó eséllyel kenyai permetezett szirmokat vihetünk haza. Az eltarthatósága pedig igazán rövid. Próbáljátok ki, ha gondoljátok, csak hívjuk inkább rózsás víznek.

Ajánlják még a valódi lepárlást kuktával, jéggel, ahogyan az átkosban a nagyszüleim a pálinkát főzték titokban (csak az utca bűzlött tőle). Ez jó módszer, tényleg a pálinka lepárláshoz hasonló, működik is kis gyakorlattal. De szerintem nem éri meg a macerát, a virágvíz ugyanis nem drága dolog. Ha esetleg valakinek nagyon sok rózsa, levendula, stb. termett, akkor meg érdemes profi lepárló cégekhez fordulni.

alembic11_1_large.jpg

Egy gyönyörű régi desztilláló

Hogyan használd a virágvizeket?

A legegyszerűbb csak szórófejes flakonban használni, és simán befújni az arcot vagy testet, lábakat (leégésre pl. levendulavízzel!). Nyáron célszerű egy kis flakont vinni magunkkal.

Sminkeltávolítás - simán vattakorongra cseppentve. Ha sok sminket használsz, kétfázisú lemosót is készíthetsz egyszerűen - 70% virágvíz, 30% mandulaolaj és 0,5 % tartósítóval. Csúnya trutyi lesz, amit alaposan fel kell rázni használat előtt, de nagyon jó!

A szemre borogatás készíthető két vattakoronggal ( búzavirágvíz, kamillavíz).

Használhatod tonik helyett, az arctisztítás utolsó fázisaként töröld át a bőrt vele.

Hajmosásnál az utolsó öblítés lehet  1:1 arányban vízzel hígítva (rozmaringvíz pl).

Arcmaszk, pakolás készíthető vele, víz helyett használva pl. valamilyen agyaggal, zabpehellyel  egyebekkel keverve.

Kencekeverők használhatják kozmetikumok alapanyagaként víz helyett (krém, tusfürdő, sampon, lotion, stb).

Kisbabák  fürdővizébe 1 evőkanálnyit téve nyugtatja a pelenka okozta kiütéseket meg a babát is (csak levendula vagy kamilla ajánlott)

Borogatást lehet tenni virágvízbe mártott gézlapokból.

Rovarcsípéseket, kis sebeket helyileg bekenni, befújni.

 A legnépszerűbb aromavizek röviden:

Rózsavíz -  bármikor, bármire. Már az illata is széppé tesz, de tényleg kiváló bőrápoló is. Keleti konyhákban édességek, üdítők ízesítésére is használják.

Római kamilla –  kellemesen gyógynövényes illatú. Nyugtató, nagyon jó ezért viszketésre, rozaceára, duzzanatokra, szem alatti sötét karikákra, rovarcsípésekre, égésre. Kisbabának, újszülöttnek is biztonságos. Egész napos számítógépezés után nyugtatja a piros szemet is.

Borsmenta víz -  igazi nyári túlélő felszerelés! Hűsít és frissít. Fáradt lábakra, fájó izmokra.

Levendulavíz – nyugtató, fertőtlenítő. Különösen jó most napégésre, rovarcsípésre, kis sérülésekre. Mint az illóolajat is, szinte minden bőr- és hajápoló termékben használható. Nyáron hűsíti a napsütötte bőrt. Kisbabáknak is használható. Nem okoz allergiát. Én összesen 1 embert ismerek, aki nem kedveli a levendula illatát. De az ilyen ember egyéb gazságokra is képes.

 Citromfűvíz – kellemes illatú, frissítő. Érett, száraz, irritált  bőrre. Napozás után nyugtató.

Neroli (narancsvirág) víz: frissítő, regeneráló. A  száraz, fáradt, érzékeny, viszkető bőrt helyrehozza. Idegnyugtató, antidepresszáns. Csodás, virágos illatú.

Rozmaring víz – frissítő, élénkítő, vérkeringést javító. Ezért ajánlott hajápolásra, stimulálja a fejbőrt.

Cickafark víz – ritkaság, pedig nagyon jó gyógyító pattanásos, irritált, sérült  bőrre. Nyugtató, tisztító, antibakteriális. Állatoknak is alkalmas, érdekes módon szeretik az illatát.

Búzavirág víz – nyugtató, fertőtlenítő, tonizáló. A fáradt, piros, irritált nyuszi szemek vagy a száraz, érett bőr csodaszere.

Sárgarépa víz – nyugtatja a bőrpírt, tonizáló, regeneráló, gyulladáscsökkentő. Ekcémára, hegekre is használható. Érdekes, földes-zöldséges illatú.

Cistus víz ( labdarózsa, balzsamos szuhar) – feszesítő, összehúzó, anti-aging, segíti a mikrokeringést.  Halványító és ránctalanító.

Eukaliptusz víz – erős fertőtlenítő, élénkítő. Zsíros, aknés bőrre, gyulladt szemre, téli megfázásra.

Hamamelisz (varázsmogyoró) víz – erős antioxidáns, antiszeptikus, összehúzó, tisztító. Erősíti a bőr mikrokeringését. Kombinál vagy zsíros bőrre, visszerekre, bőrpírra, csípésekre. Akár tinédzsereknek, akár érettebbeknek jó.

Immortelle (olasz szalmagyopár) víz – keringésjavító, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő. Rozacea, cellulit, ekcéma, ráncok. Műtéti hegekre, sebekre vagy tetoválás, piercing tisztán tartására is jó. 

Verbénavíz – tonizáló, feszesítő, nyugtató. Cellulit-gyilkos

Hársfavirág víz – gyulladáscsökkentő, halványító, nyugtató. Irritált, száraz bőrre.Csökkenti a puffadtságot.

Geránium virágvíz - isteni illatú, bármilyen bőrtípus ápolására alkalmas. Hűsíti a napégette, szélfútta arcot, csípéseket. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő.

Szantálfa víz - összehúzó, aknés, kombinált bőrre, zsírosodó hajra. Nagyszerű aftershave is, nyugtatja és helyreállítja a bőrt. Férfiak is bátran használják, kellemes az illata és afrodiziákumnak is tartják. A valódi indiai szantálfa állomány már olyan kevés, hogy védett, ezért rendszerint nyugat-indiai szantál illóolajat és aromavizet vagy Indonéziában, Ausztráliában termesztett szantálfát lehet találni.

Bővebben olvashatsz a virágvizekről a naturkence.hu webáruházban