krumpli

 Ki gondolná, hogy ez az alaptáplálék, a közönséges, ámde sokoldalú krumpli a bőrápolásban is hasznos és olcsó alapanyag lehet?

Bizony, a krumpli tele van C vitaminnal, gazdag rézben, cinkben, káliumban, foszforban, niacinban, keményítőben. Sajnos emiatt hízlal is, de ha nem bő olajban sütjük, akkor még belefér szerintem. És még magas a rosttartalma is.

Főleg nyersen használjuk, akkor a vitamintartalma is megmarad. 
krumpli.png
Néhány ötlet, régi idők tapasztalatai alapján:
Szemkörnyéki sötét karikákra
Ha pandamacinak nézel ki, ugyanúgy mint az uborkát, a nyers burgonyát is lehet a szemre tenni. A nyers krumpli serkenti a vérkeringést, javítja az apró véredények tágulatait.
Egy kisebb darabot hámozz meg, reszeld le egy konyhai reszelővel. Két kis darab gézbe, ruhaanyagba tekerve tedd a szemedre és maradj így 15 percig. Vigyázz, ne folyjon a szemedbe a lé. 
Variáció: a reszelékből kinyomkodod a krumplilevet és ebbe mártod a vattakorongot, így teszed a szemre.

 

Bőrhalványításra

A nyers burgonya csökkenti az öregségi vagy nap okozta foltokat. Vékonyra szeletelt burgonyát tegyél a foltokra. Kúraszerűen használd!

Száraz bőrre

1-2 szelettel masszírozd át az arcodat, majd öblítsd le.
Pattanásos-zsíros bőrre
 A krumpliszeletekkel ugyanúgy kenegesd át az arcot és hagyd rajta. Segít a pattanások csökkentésében, a hegek halványításában.
Frissítő maszk
Reszelj apróra egy közepes krumplit, keverd el egy evőkanál friss citromlével. 20 percre kend fel az arcra, nyakra.
Turbó: egy kanálnyi friss túróval keverd el, hidratál és ránctalanít!
Száraz bőrre egy teáskanál mézet tegyél a krumplihoz.
Égésre
Napégést kiválóan lehet csillapítani ha nyers krumpliszeletekkel borítod be. mondjuk leginkább a válla, háta és orra ég le az embernek, úgyhogy ez elég kényelmetlen kezelés.

 

Hajra

Reszelj le 1-2 krumplit, kis idő múlva nyomkodd ki a levét. Ezt keverd el egy kanál mézzel és 1 tojásfehérjével. Kend rá a hajadra és hagyd rajta félóráig. Aztán hajmosás jó minőségű samponnal.

Száraz hajra egy kanálnyi aloe gélt keverj a krumpliléhez, csodásan hidratálja a hajat!

Főtt burgonyás maszk

Kivételesen főzd meg a krumplit. Törd össze egy kis tejjel és egy tojássárgával. Ezt a pürét vidd fel az arcodra és pihenj 20-30 percet.

Nagymamám trükkje:

Nagyim ha krumplit főzött, csak picit sózta meg. Leszűrte a levét, majd ha langyosra hűlt ebben áztatta a kezét. Ez a keményítős lé segít a száraz kezeken, töredezett körmökön is.

Próbáljátok ki a fentieket, természetes alapanyag, mindig van otthon, olcsó és hatékony!

 

Bónusz tipp:

gyomorégésre a legjobb a nyers krumplilé! Természetes anyag és magunk is előállíthatjuk.