Szépségápolás a spájzból 2. déligyümölcsök

Kívül-belül táplálnak ezek a finom, nedvdús gyümölcsök. Nélkülözhetetlen tápanyagok, gyümölcssavak, illóolajok - ezek miatt frissítő és szépítő házi kozmetikumokat készíthetünk belőlük.

Hogyan?

  - például az összetört gyümölcshúsból valamilyen kötőanyaggal pakolás készíthető. Kötőanyag lehet a bőrtípusnak megfelelő agyag, méz, tojás, tejtermék (joghurt pl.)

  - ha leszűrjük a gyümölcs levét, áttörölhetjük vele az arcot, vagy a problémás helyeket ecseteljük vele.

Banán - igazi nagyágyú a zsíros / normál / vegyes bőrre. A, B, C, U vitamint és sok keményítőt tartalmaz. Táplálja és hidratálja a bőrt, normalizálja a faggyúműködést. 

Használata: az összetört (érett!) banánt tejjel, joghurttal keverve pakolásnak lehet használni. Lehet 1 teáskanál mézzel és joghurttal keverni. Ha avokádóolajjal kevered, még táplálóbb pakolás lesz. Kiváló hajtápláló pakolás ha avokádóolajjal és joghurttal kevered, így kened a hajra kb. fél órára. Csöpög, kenődik és csúnya látvány, de megéri.

Citrom -  határozottan nem használható magában, csak pár cseppet lehet a pakolásokba tenni. Viszont így minden bőrtípusra jó.

Narancs, grapefruit  - enyhe összehúzó hatású, frissítő, tonizáló. Érzékeny bőrre ne használjuk. A gyümölcs levével átttörölhető az arc, vagy pakolások alapanyaga lehet.

Papaya -  ez azért luxus gyümölcs, de egyszer-egyszer megérdemeljük.  Ha találsz a piacot érett, szép papayát, lepd meg Magad vele. Készíts sokoldalúan felhasználható papaya ecetet.

Papaya ecet :  vágd vékony szeletekre a meghámozott fél gyümölcsöt, töltsd kétharmadig egy befőttes üvegbe. Önts rá bio almaecetet, hogy ellepje. Hagyhatod nyugodtan a konyhában négy hétig állni. Az idő elteltével szűrd át egy szép üvegbe és használatra kész! 

A papaya ecetet általában 1 : 10 arányban vízzel hígítva használják:

 hajmosás után öblítő szernek

tág pórusok esetén lemosónak

lábpuhító fürdőben

napfény okozta foltok halványítására ecsetelőnek.

A másik fél papayából készíts arcpakolást: pépesítsd a gyümölcshúst és 1 evőkanál vadrózsaolajjal, 2 csepp sárgarépamag illóolajjal keverd el. Innen a szokásos.

Nagyon ritkán és hosszú távú alkalmazás esetén érzékenységet okozhat.