Peeling, bőrradír,mélytisztítás

Ma reggel korán indultam otthonről, és a városon kívül egészen deres volt a mező. Ezért gondoltam, itt az ideje felkészülni a télre, nemcsak sapka-sál ügyben, hanem a bőrünket is felkészíteni. Szóval most a különböző peelingektől írok. Egy jó peelingel v. bőrradírral eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, sajnos a maradék nyári barnaság is eltűnik lassan. A szoláriumot viszont a világ legfölöslegesebb dolgának tartom, minjárt a műköröm után. Szóval a peeling után a hatóanyagok jobban felszívódnak, javul a bőr vérellátása, egyszerűen ragyogőbbnak érezzük.  Számos naturkozmetikában használatos anyagot már nagyanyám is használt, mint a mandulakorpa, élesztő, savó, stb.

Normál bőrre elég egy héten egyszer, "érett bőrre" ritkábban alkalmazni. nagyon száraz, érzékeny bőrre elég havonta ( a bőr 28 naponta újul meg). Problémás,zsíros bőrre eleinte kétszer is lehet hetente, később elég egyszer radírozni. (Nem akarjuk elkoptatni, ugye?)

A naturkometikában főleg mechanikai tisztítást alkalmazunk, lehetőleg lekerekített,finom szemcsés anyaggal. Ilyen az agyag, homok,cukor,finom korpa. 

Biológiai peelinget az érzékeny,gyuladásra hajlamos bőrnél használjunk. Ezektulajdonképpen fehérjebontó enzimek. Ilyen a papaya, vagy ananász enzim. A www.naturkence.hu honlapon kapható papaya olaj és recept a használatához. Esetleg áldozz egy igazi érett papaya beszerzésére és készíts papaya ecetet.

Kémiai hámlasztást a naturkozmetika ritkán használ, ez tképpen gyümölcssavas, tejsavas hámlasztás.

A mechanikai peeling zsíros, tág pórusú bőrnél nagyobb szemcsés anyagokkal is történhet - mandulakorpa, adzuki bab, stb.  Érzékeny bőrre csak finom,mikroszemcsés agyag, algapor jó, és ezt még kiegészíthetjük olajjal vagy gygynövényes főzettel.

Az agyag - pl. az én személyes kedvencem, a rhassoul marokkói agyag, finom kavrcszemcséket és ásványi anyagokat tartalmaz. Az arcon a száradássorán fejti ki a hatását, kivezet mindenféle szennyeződést, fölösleges faggyút, és javítja a véráramlást. Erre szoktákmondani: "ragyogó arc".

Tisztító maszk: 1 evőkanál rhassoul agyag, kb. 50 ml gyógynövényes főzettel, 2-3 csepp illóolajjal kenhetővé keverünk. Ezt a langyos masszát az arcra visszük száradásig, majd langyos vízzel lemossuk. A gyógynövény lehet zsálya, levendua, körömvirág, vagy rózsavíz. Nagyon száraz bőrnél kevés tejszínt vagy jó minőségű olajat, pl. argán is tegyúnk bele.

Én szeretem a Swazi Secrets marulás bőrradírt - kicsit hazabeszélek, de nagyon kellemes érzés a használata. Olajtartalma miatt nem sérül a bőr, és szépen felszívódik a felesleg.