Ghanai sheavaj

Nagyon fogytán van a sheavaj készlet, és sajnos még úton van a következő szállítmány. De azt gondoltam, addig is írok a sheáról. Sok információ található az interneten és a www.naturkence.hu/shea.html oldalon, és bőségesen található recept is ( www.naturkence.hu/receptek.html ).

Az általunk vásárolt sheavaj Ghánában készül. Miért éppen itt? Ghana egy politikailag stabil, fejlődő  ország, nem is a legszegényebb. Szinte már hagyománya van a közösségi szintű termelésnek. Csak női szövetkezetek készítik a sheát - ennek oka az is, hogy tradicionálisan csak a nők foglalkozhatnak a sheavajjal. Mégis férfi a főnök! Hát, nem változik meg minden egycsapásra! Jó minőségű vajat kapunk, a finomítatlan shea sima, krémes és nem szemcsés állagú, érdekes illattal ( a vegyészek nem mondják valamire, hogy büdös, csak azt, hogy jellegzetes ). Na ez azért nem büdös, egy kicsit inkább mogyorós-füstös illatú. A színe a betakarítás ideje szerint változó, sárgás vagy halványabb. A szavatossági ideje a dió betakarításától kb. 24 hónap. Persze nem készül rögtön vaj belőle. A shea magas E-vitamin tartalma miatt nem avasodik könnyen, de azért száraz és hűvös helyen érdemes tartani. Lehet hűtőben is ha nagyobb mennyiség van, de pl. a napon ne hagyjuk.

Sajnos 1-2 esetben előfordulhat allergia, mint bármilyen anyag esetén, de szerencsére ritkán.

A A fair trade - vagy magyarul etikus kereskedelem elvei szerint rövid az út a termelőtől a fogyasztóig, és tisztességes árat is kapnak a szövetkezetek. Mikor érkezik egy rendelés, a közösség elosztja a munkát, hogy mindenki részesüljön a pénzből. Ezen kívül a forgalom után is részesülnek bizonyos százalékkal, ebből különböző projektek valósulnak meg, általában közösségi használattal. Tavaly pl. WC készült a faluban. Mi nem is gondoljuk, hogy ez milyen fontos! De emlékszünk, pár éve egy bihari faluban a segély kifizetését illemhely építéséhez kötötték. Addig vajon hova jártak? persze, ha jól emlékszem ez nem valósult meg.

Ők készítik, többek között a sheavajat: