Magyar - nem magyar

Nemrégen egy kedves ismerősöm azt mondta, nem vásárol tőlem, mert nem magyar termékek. Közben a Toshiba netbook előtte, a Samsung telefon mellett. Kávét ittunk ( a legutóbbi magyar aratás?), csokis süteménnyel (a kakaótermés is jó volt tavaly?), mindezt egy Mc... amerikai üzletlánc kávézójában.  Még a táskája, cipője is egy ismert nem magyar márka volt. Szóval nem akarom cikizni őt, de ezt a magyar árú kérdést is a helyén kellene kezelni. Természetesen az ember nem vesz olasz szőlőt, spanyol paradicsomot, stb. Nemcsak télen, nyáron sem. Én ezt tényleg komolyan veszem : csak szezonális és nálunk termő friss élelmiszer! Bár ha meggondolom, a narancs és citrom kivétel. Limoncellót ugye csak biocitromból lehet készíteni. De egyébként nézzen mindenki körül, és döntse el, hogyan tudja kivitelezni a csak magyar árut veszek tételt. És meglepődik, mert már reggel nem fog tudni pl. felöltözni, kávét inni. Gyógyteát azt ihat reggelire.

Na akkor nézzük a kozmetikumokat. Ott kezdődik, hogy minden krém, kenőcs alapja pl. a kakaóvaj, vagy sheavaj. Én pl. allergiás vagyok a lanolinra, tehát az kilőve.

Azért kapásból néhány alapanyag, ami nálunk terem:

méhviasz, mandulaolaj  (bár szerintem nem terem annyi mandula, amennyit egy áruház elad, ergo külföldi nagy eséllyel), szőlő, - sárgabarack,- ligetszépe(megterem itt, de ált. importárú),  borágó (u.a.), napraforgó, búzacsíra, kukoricacsíraolaj, stb.

Magolajok: málna, ribizli, bodza, uborka, csipkebogyó, stb.

Növényi kivonatok: ezt szinte mindenből lehet készíteni, ha érdemes.

Ezekből is lehet kozmetikumokat készíteni, de miért is ne készítsek sokkal hatásosabbat? olyat, amit a bőröm is szeret?