Természetes, vegyszermentes, mellékhatásmentes szúnyogriasztó

Bár az idén nincs sok szúnyog, legalább is felénk, ma a természetes szúnyogriasztás egy alternatíváját mutatom be, ami garantáltan mellékhatásoktól mentes, tiszta, gyerekeknek is használható és még kellemes illatú is: ez az

Andiroba olaj

Az andiroba fa a mahagóni család tagja, brazil mahagóninak is hívják. Az amazóniai esőerdőkben gazdag mocsaras talajon akár 40 m magasra is megnő. Magjából vonják ki az olajat, amely hatásában a neem olajhoz hasonló, de kellemes virágos illattal. A dió mintegy 63% olajtartalmú, egy fa átlag 30 liter olajat ad évente.

Hagyományos használata:

  Az amazonasi indiánok a fa minden részét felhasználják. A faanyagból manapság bútorok készülnek, illetve az olajból bútorkence a termeszek, rovarok ellen.  A kéregből vagy levelekből készült teája jó lázcsillapító. Az andiroba olaj véd a parazitáktól, kullancsoktól, az esőerdőkben gyakori élősködőktől és gyógyír a bőrbetegségekre is. De számos rituális és praktikus felhasználási módja volt, pl. ezzel mumifikálták a legyőzött ellenség fejét is, vagy festéket is készítettek, amellyel testüket díszítve egyben a rovarokat is elűzték. Mivel az olaj tisztán, kevés füsttel ég, szívesen használták világításra. A XIX. században Brazíliában még az utcai lámpák is ezzel működtek. Tradicionális eljárással, fahamu, andiroba olaj és kakaóhéj felhasználásával gyógyszappant is készítettek különböző bőrbetegségekre. Használták a bőrbe dörzsölve ízületi problémák kezelésére, vagy pár cseppet a fülbe cseppentve fülgyulladás ellen.

Az andiroba olaj összetétele:

Esszenciális zsírsavakban gazdag – főleg olajsav, linolén, palmitolein, mirisztinsav, stb. – ez és egyéb hatóanyagai (andirobin, arachinsav, epoxyazadiradiones, stb) teszik olyan hatásossá. Az olaj, mint a fa többi része is, nagyon keserű.  Ez két vegyületnek köszönhető, amely éppen a paraziták ellen teszik hatásossá. Másik vegyület csoport a limonoidok, mint az andirobin is, tudományosan igazolt gyulladáscsökkentő, és dokumentált in vitro kísérletekben tumorellenes hatásúnak bizonyult.

Tudományos kutatása napjainkban is folyik Brazíliában, amely igazolta a gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, antibakteriális és rovarűző hatását. A brazil állami alkalmazottakat, akik gyakran járnak az esőerdőben, pl. a katonaságot andiroba olajból készült riasztókkal látják el. 2002 óta az olaj és a fa egyéb részeinek rákellenes hatásait is kutatják.

 

Hatása:

-      helyreállítja a bőr nedvességtartalmát

-      bőrnyugtató

-      a bőr regenerálódását segíti sebek, duzzanatok, ekcéma, pattanások, fekélyek esetén

-      fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő

-      baktérium-, vírus-, és gomba ellenes hatás

-      ránctalanító, kollagéntermelést segítő

-      egyes vizsgálatok szerint anti-karcinogén

-      öregségi foltok, keratózis tüneteket enyhít

-      fáradt, fájó izmokat, ízületeket, sportsérüléseket enyhít

-      természetes rovarriasztó

-      kutyák, macskák esetén atkák, fülgyulladás kezelésére

Használata:

     külsőleg, helyileg alkalmazva:

-      tisztán is használható, pár cseppet az érintett területre kenve.

-      arc- és testápoló készítményekben, samponokban

-      különösen jó hajápolásra, mert javítja a vérkeringést a fejbőrben, elősegítve az egészséges hajnövekedést.

Mellékhatás, ellenjavallat, gyógyszerkölcsönhatások nem ismeretesek

Szúnyogriasztásra pár csepp olajjal kenjük be a kitett területeket. 2-3 óráig távol tartja a rovarokat.

Kapható a Naturkence webáruházban