Folytatás az esőerdőkről

Mit tehetünk az esőerdők megmentéséért?

A szakértők egyetértenek abban, hogy előnyösebb gazdaságilag is érintetlenül hagyni az erdőket.  Ha pl. kivágják a fákat és szarvasmarhát tenyésztenek a területén, akkor 60 dollár / hektár a jövedelem. A kivágott fa értéke ugye egyszeri bevétel, az 400 dollár/hektár.  Ha fenntartható és megújuló erőforrásként kezelik az erdőket, akkor a számos gyógynövény, termés, olajos mag – mint a nálunk kapható babassu, andiroba, stb., gyümölcsök betakarítása révén 2400 dollár/hektár jövedelemhez juthat a föld tulajdonosa.

  Ha nem lerabolják, hanem megfelelően kezelik, még évszázadokig élvezheti az emberiség ezeket.

  A kereslet egyre nő, így a bennszülött közösségek is megfelelő jövedelemhez jutnak.

Ezek az erdők évezredek alatt alakultak ki. Hihetetlenül gazdag és törékeny ökoszisztéma, amit nem szabad megbolygatni.

Sajnos az esélye ennek szinte semmi. 1980 óta a globális gazdaság megháromszorozódott, a világ népessége 30%-al nőtt. Az élelmiszerek, különösen az olcsó hús és a faanyag iránti kereslet még gyorsabban nő.

A láncfűrészek nyomában talajerózió, levegő- és vízszennyezés, őslakók, ősi tudásuk  eltűnése, növények, állatok kihalása, a szén-dioxid kibocsátás növekedése, a biológiai sokszínűség csökkenése, kevesebb eső, és globális felmelegedés jár.

Miért más a trópusi erdők eltűnése, mint a mérsékelt égövi – amit egyes országokban szintén rendesen elpusztítottak?

  Ez a biológiai diverzitás. Egy 25 hektáros területen Borneón kb. 700 fajta fa található, annyi mint Észak-Amerikában összesen. Az Amazonasban több halfajta él, mint az egész Atlanti-óceánban. Csak a mai napon az erdőirtás miatt eltűnt 130 fajta növény és állat.

Edward O. Wilson biológus írta (szabad fordításban):

 

"A legrosszabb dolog, ami megtörténhet az 1980-as években nem energia kimerülése, a gazdasági csődök, korlátozott nukleáris háború, vagy egy totalitárius kormányzat. Ha ezek a katasztrófák bekövetkeznének, az szörnyű lenne, de néhány emberöltő alatt helyre lehetne hozni.  Az, ami az 1980-as években folyik, hogy elvész a genetikai sokszínűség, a fajok és élőhelyeik pusztulása, azt évmilliók alatt lehet helyrehozni.  Ezt az ostobaságot valószínűleg nem fogják utódaink nekünk megbocsátani.

És változott azóta a helyzet? NEM!

Ez a post elég borús lett, de ez a valóság, sajnos.