Milyen víztisztítót érdemes venni?

És miért kell víztisztítót venni?  Erre ma már sokan tudják a választ: ne cipeljük haza az amúgy környezetszennyező ásványvizes palackokat, aminek árában csak pár százalék a tényleges víz ára, stb. Számos érvet tud mindenki felsorolni. Most csak egy aspektust nézzünk meg közelebbről: miért kell az amúgy tiszta, szabványos csapvizet szűrni, tisztítani.

  A csapvízben sok olyan élő szervezet és oldott anyag is előfordul, amely elfogyasztása egészségi ártalommal járhat. Az élő szervezetek közül a baktériumok és a vírusok lehetnek veszélyesek, de az ugyancsak nagy számban előforduló algák és protozoák is termelhetnek toxikus vegyületeket. Az oldott anyagok között sok olyan toxikus anyag van, mint a különböző klórozott vegyületek, növényvédő szer maradványok, hormonok stb. Ezeket az anyagokat a víztisztítási technológiák általában nem tudják eltávolítani a csapvízből, de sok képződik a szállító csővezeték felületén levő, és onnan néha leváló biofilmből is.

 Érdemes tehát a csapvizet tisztítani otthonunkban. Nálunk van a víztisztító mellett egy szódavíz készítő is, és gyakorlatilag nem termelődik nálunk műanyag flakon-szemét, mert nem veszünk ásványvizet, üdítőt, stb.

A piacon sokféle víztisztítót lehet kapni és bizony sok esetben olyan gátlástalan hazugságokkal igyekeznek becsapni a vásárlókat, amelyek szükségessé teszik, hogy komoly cégeknél tájékozódjunk a vásárlás előtt.

A víztisztítóknak három kategóriáját forgalmazzák hazánkban:

  • Olcsón beszerezhető, de drága üzemeltetésű, legtöbbször kis teljesítményű szűrők (pl. szűrő kancsók)
  • Drágán beszerezhető és drágán üzemeltethető, nagy helyigényű berendezések
  • Közepes árfekvésű és kis fajlagos költségű, kis helyigényű berendezések

A szűrő kancsók napi 1-2 liter tisztított ivóvíz előállítására alkalmasak, csak az oldott szennyezőket szűrik ki. A patron gyorsan kimerül, melyet semmi sem jelez és pótlása az előállított vízhez képest nagyon drága. Az íze természetesen kezdetben jó, mert ha már a klór ízét nem érezzük, az jelentős javulás.

A vásárlókat leggyakrabban a drága RO berendezéseket áruló kereskedők szokták megtéveszteni. Vagyis jobbára nem kereskedők, mert általában  MLM, azaz hálózatos rendszerben értékesítik. Bevallom, ezt sohasem tagadtam, engem az MLM említésétől is méreg önt el, tehát igazságtalan vagyok. Szóval az RO vagy fordított ozmózisos berendezés ügy működik, hogy több szűrőpatronnal eltávolítják a vízből az összes oldott anyag és az élő szervezetek nagy részét. A patronok kis teljesítményűek ezért egy tartályra is szükség van, amelyben szinte folyamatosan gyűlik a tisztított víz. Ennek nagy hátránya a tekintélyes helyigényen túl az is, hogy a tartályban sokáig tartózkodik a víz, ezért sokszor „állott” ízt kap és a baktériumok is könnyen elszaporodnak. A terméket árusítók legtöbbször azt elhallgatják, hogy 3 liter ivóvízből állít elő 1 liter tisztított vizet és elektromos áram fogyasztása is emeli az üzemeltetési költségeket, ezzel csak a használatkor szembesülnek a felhasználók. A rendszer hibája az is, hogy eltávolítja azokat az emberi szervezet számára fontos sókat, amelyek nélkülözhetetlenné teszik az ivóvizet. Ezt só adagolással próbálják kompenzálni, de amellett, hogy növeli az üzemeltetési költségeket nem jelent tökéletes megoldást. Végül is drágán iszunk "döglött" vizet, ami sohasem friss.

Ezen kívül még számos fantasztikus MLM-es vízszűrő kapható, csak éppen méregdrága és fölösleges funkciókkal, de akár részletfizetéssel is...

A harmadik csoportba tartozó víztisztító nagyon kevés van forgalomban, annak ellenére, hogy ezek jelentik a legtökéletesebb és leggazdaságosabb megoldást. Természetesen ilyen az általunk forgalmazott vízszűrő család is. Kis helyigényű, semmi külön üzemelési költség, nem kell külön energia, áram, sózópatron és egyéb hozzá.

Olcsó és többet tud, mint a 100-200 ezerbe kerülő xx víztisztítók.

Részletes információkat találsz a http://www.joivoviz.hu honlapunkon, vagy rögtön megvásárolhatod a http://naturkence.hu  webáruházunkban.