Amla por a klasszikus ayurvedikus hajápoló

amla por.jpeg

Ez a fenti gyümölcs az amla, nem véletlenül hívják indiai egresnek, teljesen a magyar pöszméte - köszméte. Ugyanúgy ehető egyébként, fanyar citrusos ízű, magas C vitamin tartalommal, számos gyulladáscsökkentő, koleszterin csökkentő és egyéb jótékony hatással. Amit mi nem élvezünk, mert nálunk nem lehet kapni frissen.  De kapható por és olaj formában.

Az amla port főleg hajápolásra használják, de fogkrémekbe, arckrémekbe, tisztítókba, masszázsolajokba is teszik. Megakadályozza a korai őszülést

Felhasználási formái:

Paszta: a szükséges mennyiséget kis meleg vízzel kenhető pasztává keverjük, pár perc állás után használható. Lehet virágvizet, vagy gyógynövény főzetet is használni, de tényleg meleg legyen! A száraz hajat és fejbőrt kell átdörzsölni és állni hagyni 30-40 percig, majd lemosás.

Barna hennaporral keverve erősíti a haj színét. Egyébként is sötét hajra ajánlott. Na ezért én nem használom a hajamra, bár egy-egy alkalommal lehetne szőke hajra is. Na majd egyszer festés előtt kipróbálom.

Lehet keverni shikakai porral is, kb fele arányban.

Az amla port vízben és olajban is oldhatatlan, ezért kivonatot tudunk csak készíteni:

Vizes kivonat: 10 g amla port 90 ml desztillált, vagy forralt és lehűtött vízzel egy üvegben leöntünk. Legalább 1 napig állni hagyjuk, néhányszor megkeverjük. Majd leszűrjük egy sűrű textilen vagy kávéfilteren át. Vigyázzunk a tisztaságra, mert ezt a vizes kivonatot most már fel lehet használni krémek vagy más kozmetikumok készítéséhez, a vizes fázishoz számítva, így ne vigyünk bacikat bele!

Olajos macerátum: 10 g amla port 100 ml jó minőségű növényi olajjal leöntünk. A továbbiakban a vizes kivonat szerint készül. A kapott olajos macerátumot már így önmagában is lehet használni pl. masszázsolajnak, de kozmetikumba is tehető, az olajos fázishoz számolva. Bázisolajnak jó a kukoricacsíra olaj (könnyű, szagtalan), szezámolaj, búzacsíra, szója vagy mandulaolaj. Én a marulát is nagyon szeretem bázisolajnak használni, de belátom, nem olcsó.

Ezt az olajat lehet használni hajápoló olajnak is. Kapható Dabur Amla hajolaj is, de ha megnézed az összetevőket a Krémmánián , láthatod, hogy a legelső összetevő (azaz a legtöbb) a paraffinolaj benne.

Szóval készítesz szépen 1-2 nap alatt ilyen macerátumot és abból pár cseppel átmasszírozod a fejedet, na és rajta hagyod ameddig lehet, legjobb éjszakára (akkor tudod zuhanysapka, ócska törölköző). Ebből az olajból tehetsz a szokásos hajkondicionálóba is pár cseppet.

Krémekbe, testápolóba is lehet tenni, az olajokhoz számítva, erről majd legközelebb.

Amla, shikakai kapható itt >>   és van egy jó hírem: hamarosan Brahmi por is kapható lesz! Ebből a három porból pedig tényleg isteni hajápolókat lehet gyártani.