Leégtél?

Hát ez előfordul a legjobb naptej mellett is, vagy akkor is, ha csak a városban, kiskertben mászkálunk. Ezért néhány hasznos tippet gyűjtöttem a leégés kezelésére.

Ezt a feledhetetlen érzést, amikor tüzel és forró az ember bőre, mindenki ismeri szerintem. És ilyenkor érezzük is, hogy hűteni kell, bár rém rosszul esik a hideg. Ezért ilyenkor jó a virágvíz például és néhány illóolaj.

Virágvíz: tulajdonképpen bármelyik jó, de igazán a levendulavíz, kamillavíz, immortell , rózsavíz hasznos. Ezek gyulladáscsökkentő, regeneráló hatásúak. A menta víz pedig hűsítő.

Illóolajok: levendula, helichrysum (immortell), római kamilla, rózsa, teafa

Aloe vera gél: ez ismert dolog, bármilyen égésre jó. Pláne ha van otthon egy cserép növény, elég csak a kocsonyás belsővel bekenni az égést.

Napozás utáni hűsítő spray: kb. 50 ml  kamilla virágvízbe 5 csepp kamilla illóolajat és 50 ml aloe gélt keverj

Levendulás spray: 50 ml tiszta vízbe 8 csepp levendulát és 2 csepp immortell illóolajat, 1 teáskanál aloét keverj. Tudom, a helichrysum vagy immortell beszerzése drága és macerás. De nagggyon jó!

Néhány házi praktika: enyhén felvert tojásfehérjével átkenni a bőrt, vagy almaecetes vízbe mártott ruhával borogatni. Van aki a joghurtos-tejfölös megoldásra esküszik.

Végül egy történet, mit NE használj leégésre: nagyon-nagyon régen, még diák koromban a bulgár tengerparton nyaraltunk. Nagyobb csapat csóró diák, szóval nem volt pénzünk, ámde természetesen az első napon leégtünk. Akkoriban egyébként amúgy sem lehetett semmit kapni Bulgáriában, előrelátó módon nem is vittünk semmi testápolót. Szóval, valaki kitalálta, hogy a reggelihez kapott vajat vigyük el és kenjük a hátunkra. Így is tettünk. Sátoroztunk, meleg is volt és nekünk másnapra valami penetráns lemoshatatlan avas szagunk lett, amit egy tibeti is irigyelhetett volna. A leégésen meg csak az idő segített.

Ha vannak családi, házi receptek leégésre, kérlek oszd meg velünk!