Argánolaj és napozás

Egy érdekes nézőpont a napozásról és a bőrrákról:

http://arganoildirect.com/tan-safely-and-naturally-protect-against-skin-cancer-with-argan-and-exotic-oils#.UeWKsNK8DCa

Rövid összefoglaló:

Hogyan óvd a bőrödet a környezet károktól (főleg a napfény)  és az öregedéstől argánolajjal és más egzotikus olajjal?

Ismeretes napjainkban a bőrrákos esetek növekvő száma. Világszerte több millió melanómás esetet diagnosztizálnak. Feltűnő, a nem „őshonos”, azaz fehérbőrű népességen a melegebb égöv alatt. Különösen nagy probléma ez az euópai migránsok körében Ausztráliában és Új-Zélandon.

Ugyanakkor a napfény nélkülözhetetlen is a megfelelő D vitamin szint eléréséhez. Tehát, hol van az a pont, amikor még nem égünk le, de elég napfényhez jutunk?

A kutatásokból ugyanis megállapítható, hogy a melanóma legelső okozója a leégés. A leégés, különösen gyerekkorban, hosszú távon károsít.

Na, de hiába hangoztatják évtizedek óta a fényvédelem fontosságát, mégis drasztikusan nő az esetek száma. Különösen nő az egyébként rengeteg fényvédőkészítményt használó országokban.

A régebbi naptejek csak az UVB sugaraktól védtek, pedig az UVA sugarak veszélyesebbek. A kereskedelemben kapható napvédők összetétele is számos aggodalomra ad okot.  A Washingtoni Environmental Working Group, egy független nonprofit szervezet, azt állítja, hogy a fényvédő termékek egyenesen segítik a rákos sejtek kialakulását.

Az FDA, (az Egyesült Államok  Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatala) a retinyl palmitáttal fototoxikus és karcinogenitási vizsgálatokat végzett. Szerintük nincs elég adat a káros minősítés kimondásához. Más országokban azt javasolták, hogy a fényérzékenységre figyelmeztetni kell.

További összetevők, mint a para-amino-benzoesav és a benzofenolok bőrirritációt és allergiát okozhatnak, és feltehetően felgyorsítják a bőr öregedését és csökkentik a szabad gyökök elleni védekezőképességét.

Az étrend és a belső védelem szerepe:

Kevésbé foglalkozunk az étrend, az élelmiszerek szerepével. Pedig a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a legmelegebb európai országokban, mint Spanyolország, vagy Görögország, a legalacsonyabb a bőrrák aránya.  Persze ezekben az országokban eleve sötétebb  a bőrszín, de a mediterrán étrend is fontos lehet. A táplálkozás itt gazdag citrusfélékben, ami ismert antioxidáns, olíva olajban, ami esszenciális zsírsavakban gazdag, és igen kevés vörös húst fogyasztanak. Ezzel szemben a magas bőrrák kockázatú országokban, mint az USA, Ausztrália és Új-Zéland, jellemző a vörös hús, sőt a népszerű barbecue miatt az égett, szenes vörös hús fogyasztása, ami ismert rákkeltő anyag.

Ez a cikk egy cég honlapján jelent meg, amelyik biztonságos barnaságot adó olajat gyárt, amelyik megakadályozza a leégést, és a napfény okozta ráncosodást.  40% argánolaj, ezen kívül egyéb egzotikus olajok, amelyek növelik az SPF –et. Pontos recept titkos, csak tippelni tudok, melyik három olajat tartalmazhatja. Nyilván a saját termék ajánlása, de érdemes elgondolkodni rajta.