Medvehagyma őrület

Gyermekkoromban a közeli erdő tele volt medvehagymával. Igaz, nem nagyon, vagy ritkán ettük emlékeim szerint. De mondhatni régóta ismeretségben vagyunk. És miután közel van hozzánk a Bihar-hegység, egészen május elejéig lehet a magasabb részeken találni.

medvehagyma1.jpg

Az utóbbi években valami őrület van a medvehagyma körül. Természetesen ez nem baj, mert tényleg egészséges, finom és sokoldalúan felhasználható. Én még lefagyasztani is szoktam ilyenkor. De mostanában engem rettenetesen bosszant, hogy tövestől szedik és árulják a leveleket. Szinte letarolva a medvehagyma telepeket!  Lehet persze ültetni is, de annak, mint más hagymás növénynek, augusztus-szeptember körül van itt az ideje! Addig erősödik, terjed a gyökere, és nagyobb eséllyel is megmarad.

Ha ekkor szedsz belőle - természetesen hagysz is a földben - szóval ebből a szép, pozsgás hagymából már medvehagyma cseppet is készíthetsz. Erről itt olvashatsz >>

Ezért kérlek, ne tépd ki hagymástól a növényt és ne vegyél ilyet a piacon sem. De a vágott levelekből egyél most minél többet!

Címkék: medvehagyma