Megjelentek a molyok

És ez a halálom. Esténként sikongatva és tapsikolva próbálom elkapni ezeket az undok kis dögöket. Tudom, hogy Isten teremtményei ezek is, de csakis véletlenül teremthette. Sajnos kiirthatatlanok, mert már a boltból hazahozzuk a liszttel, egyebekkel. Számtalanszor látni a szupermarketben röpködni ezeket. Sőt, a közeli moziban is igen gyakori - bár ez szerintem ruhamoly lehet, a bársonyszékekben. A kolléganőm egyszerű receptje, amit én is megfogadtam, hogy 1 napra a mélyhűtőbe tesz minden molyok által kedvelt élelmiszert, mikor hazaviszi.. De mi van a ruhákkal? Azt is lehet 1-2 napra a fagyasztóba tenni, vagy éppen a tűző napsütésre is, ha nem fakul ki.

Na, azért a fentieken túl is van néhány ősi javaslat és módszer a molytalanításra.

Első az alapos takarítás, de nagyon. Bár, szerintem olyan alapos takarítás nincs, ami minden kis lárvát elpusztítana. 

Van vegyi hadviselés is - érzitek még az orrotokban a dédnagymama naftalinszagú télikabátját? Na az atombomba.

Szelídebb módszer egyes gyógy- és fűszernövény és illóolaj használata.

A legegyszerűbb és legismertebb, sőt messze a legkellemesebb a levendula. Nem drága, egyszerűen a bioboltban vehetünk egy csomag levendulateát. Kis vászon- vagy tüllzacskóban mehet is a szekrénybe. Ha nincs ilyen, akkor a virágot szimplán egy papírzsebkendőbe is lehet behajtogatni. Igazán lustáknak pedig feltalálták a filteres teát, azaz pár filter levendula teát lehet a ruhák közzé dugdosni. Haladók már levendula illóolajat is cseppenthetnek pzs-re vagy rajzpapírra, itatósra.

Jó még a borsmenta, szegfűszeg, feketebors, fahéj rudak, kakukkfű, szárított citromhéj. Szintén kis szellőző zacskókban teheted a szekrényekbe. Ezeket a fűszereket lehet keverni is - ahogy szeretnéd. Állítólag a babérlevél is hatásos, ezt kipróbálom majd - pl. rizs, kuszkusz, ilyesmi közzé téve.

Nézzük a szívemnek kedves illóolajokat is:

moly.jpg

A levendula mellett a legjobb a cédrusolaj. Ruhamoly ellen javasolják a cédrusfa vállfát. Láttatok már ilyet Magyarországon? Hát, ez az! Én sem, de feltételezem, hogy elég húzós is lenne az ára. A cédrusolaj viszont elérhető.

Leírást a cédrusolajról  receptet itt találsz >>>

Egy molyirtó recept innen:  5-5 csepp cédrus, fenyő, szantál, levendula és citromolaj keverékéből. Ebből a keverékből lehet használni alkalmanként.

Néhány egyéb molyűző illóolaj: citromfű, kámfor, rozmaring, citronella, borsmenta, pacsuli. Lenne még az izsóp is, de az ritka illóolaj. Mind ugyanúgy használható: pár csepp valamilyen anyagra - papír, papírzsebkendő, sminklemosó pamacs, stb.

Az illóolajokat érdemes havonta frissen megújítani - cseppenteni. Szintén lehet kevergetni,ami otthon akad.

Végül van még a biológiai fegyver - a molycsapdák, amelyek feromonnal csalogatják az áldozatokat, aztán jól beleragadnak a ragacsos papírba. Ez is egészségre ártalmatlan, használom én is. Csak az a baj, hogy a röpködő molyok mit csinálnak, amíg megragadnak?

Nos, rohamra fel, én már telehintettem illóolajokkal a szekrényeket.