Chia mag

A chia mag, vagy azték zsálya pár éve kapható nálunk. Étkezési célokra szokták leginkább használni, magában, kenyérbe sütve, salátára,stb. Számos recept található hozzá. Miért ilyen egészséges? Mert tele van omega-3 és -6 zsírsavakkal, kálciummal, magnéziummal, foszforral, antioxidánsokkal. Egyes források szerint csökkenti a koleszterin szintet, a gyulladásokat. Az íze semleges, így bármihez felhasználható.
Kedvenc és gyors délutáni nasim: egy kanál chia mag egy fél pohár tejben áll egy órát, ezalatt kissé kocsonyás lesz.
1-2 kanálnyi áfonyalekvár hozzá, és tápláló, szinte egészségesnek mondható édesség. Az áfonyalekvárt ugyanis én főzöm saját két kezemmel, és nagyon kevés cukorral. 
chia.pudding.jpg
A kozmetikában ismert a chia olaj. Jó ránctalanítónak tartják. Csökkenti a bőrpírt, szárazságot és a kellemetlen viszketést. Csökkenti a bőr vízveszteségét, és nagyon jó nyugtató hatású.
Végül egy chia magos arcradír:
1 evőkanál magot egy csésze langyos zöld teával öntünk le, és hagyjuk szépen zselésedni. Ha jónak gondoljuk, az esetleges fölös folyadékot leöntjük, és egy teáskanál mézet adunk hozzá. Ezzel az érdekes trutyival pedig át lehet dörzsölni, masszírozni az arcot, nyakat.
Folyt.köv.