Parabén vagy nem?

Propylparaben, metyl-paraben, ethylparaben, butyl-paraben és benzylparaben.

Ha szétnézel egy drogéria polcain - mert gondolom, aki ezt a blogot olvassa, az már száműzte az otthonából! Szóval szinte mindenben megtalálható. Arckrémekben, testápolókban, tusfürdőkbe, és babaápolási termékekben is!

Az egyik legvitatottabb összetevője a kozmetikumoknak. Azt mondják ugyan, rosszabb a híre, mint valójában. De szerintem teljesen fölösleges használni. Mert pompásan felszívódik bőrön át és ha naponta többször találkozol vele, az bizony kumulálódik!

A parabének tartósítószerek, a baktériumok, gombák szaporodását gátolják. Olcsó és hatékony - ezért szereti az ipar. 

Miért tartjuk károsnak? 

A parabén xeno-ösztrogénként viselkedik, azaz befolyásolja az ösztrogén termelést a szervezetben. Az pedig bizonyos rákbetegségek, elsősorban a mellrák kialakulásában is szerepet játszik. És persze a hormonrendszert is befolyásolja. Azt tartják, előrébb hozhatja a nemi érést is.

Egy 2004-es vizsgálatban merült fel először összefüggés a melldaganat és a parabén között.

2008-ban jutott el oda a világ, hogy a kozmetikumokban 0,4 -0,8 %-ban ajánlották a parabének jelenlétét.

Továbbra is folynak kutatások a rákkal való kapcsolatról, de igen nehéz bizonyítani az összefüggést. Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de ez esetben gondolom, erősen ellenérdekelt a kozmetikai ipar is.

2010-ben az EU illetékes tudományos bizottsága írt jelentést a propil- és butylparabén hormonális kockázatáról.

Az etyl- és metylparabént biztonságosnak gondolják.

2011-ben Dániában már betiltották a 3 év alatti gyerekeknek szóló kozmetikumokban a használatát.

Ugyanakkor az amerikai FDA teljesen biztonságosnak ítéli a parabéneket. Jelezve, hogy a természetben is előforduló anyagokról van szó, ami zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható. A szójában, babban, cseresznyében, uborkában és még számos más élelmiszerben található vegyületek utánozzák a parabének hatását. 

Mi az igazság? Szerintem még sok-sok év telik el, mire valóban tudományosan is bizonyítva lesz a káros-  avagy biztonságos hatása, netán betiltása.  Addig mindenkinek a saját döntése lesz a használata.

Az én véleményem szerint van más alternatíva, vannak biztonságosan használható tartósítószerek is. Igaz, szerintem nem is kellene  2-3 évig eltartható kozmetikumokat gyártani.

test-tubes-colourfull-2.jpg

Ezért készítsd el a saját krémeidet, és biztosan mentes lesz minden káros anyagtól.

További információk itt:  http://tudatosvasarlo.hu/cikk/parabenek-es-triklozan-meg-mindig-ott-vannak-kozmetikumokban

Címkék: parabén