Naturkozmetikum gyorstalpaló

Tényleg röviden, mert amúgy naponta jelennek meg erről okos írások. De melyiknek higgyünk?

Sajnos bármire ráírhatják, hogy naturkozmetikum. Egy másik trükk, hogy a márkanévbe építik be a BIO vagy NATÚR vagy GREEN vagy hasonló szót valamilyen formában (példát inkább nem idézek). És mivel lassan elterjed már, hogy az SLS ( Sodium-laureth / vagy lauryl sulfate) és a parabének károsak, terjednek az SLS-mentes és Paraben-mentes feliratok. Kedvencem az SLS-mentes illóolaj (!)

Szóval, egy megoldás van, MINDIG nézzétek meg az összetevőket. Persze az ember nem jár alapanyag-lexikonnal, vagy nem keresgél rá a neten az üzletben.

Ezért egy rövid összefoglaló, véleményem szerint mi lehet egy valóban natúr kozmetikumban:

- növényi alapanyagok, olajok, vajak - nem GMO (génmanipulált), nem veszélyes anyagok, nem mérgező, és csak fizikailag feldolgozott (azaz nem vegyi eljárással). Nem veszélyeztetett növényfajtákból!

Sajnos mindez az összetevők listásából nem derül ki. De fontos az, hogy megbízol-e a gyártóban, más termékei például milyenek?

- állati eredetű alapanyagok, amelyek az állatok sérelme nélkül nyerhetők. Ilyen pl. a méhviasz, lanolin. Elméletileg a csiganyálka, fülemüle ürülék is lehet ilyen. A denevérfül nem.

-extraktum, növényi kivonat, CO2 kivonat amennyiben nem szintetikus oldószerrel készül

-ezen alapanyagok körében bizonyos kémiai feldolgozás engedélyezett, pl. észterek, hidrogénezés (ilyenek pl. az emulgeálószerek)

- állatokon nem tesztelt - ez ma már Európában kötelező előírás, de máshol nem. És a nagy cégek hajlamosak "kiszervezni" a fejlődő országokba ezt a tevékenységet. De ha rá van írva, abban talán bízhatunk.

- a legtöbb kozmetikum INCI listája a vízzel kezdődik - ezzel nincs gond, mert az előállításhoz tiszta, desztillált vizet kell használni amúgy is.

Címkék: naturkozmetikum