Szappan, vagy kézfertőtlenítő? Az igazság.

Napjainkban mind a lakosság, mind a kormányok nagy küzdelmet folytatnak a megjelent koronavírus terjedésének visszaszorításáért, és mindeközben a kézfertőtlenítő gél világszerte hiánycikké vált.
covid19.jpg

De vajon hatásos-e a koronavírus ellen? És ha igen, elkészíthetjük e otthon magunknak?
A kézfertőtlenítő nem mai találmány.1966-ban találta fel Lupe Hernandez, egy kaliforniai egyetem diákja, aki szabadalmazta az alkohol alapú kéztisztítást, hiszen a kézmosás nem mindig megoldható.
Ez azonban egészen a 2009-es H1N1 sertésinfluenza kirobbanásáig nem vált elterjedt dologgá, onnantól azonban az emberek elkezdték használni. Ebben az évben az Egyesült Államokban több mint 70%-kal növekedett az antibakteriális törlőkendők és gélek eladása. 2010-re megjelentek az apró, hordozható  kis palackok mindenütt-repülőtereken, boltokban, online webáruházakban.


 handsanitizer.jpgA kézgélek népszerűségét nem csak a pandémiák megjelenése növelte. A gyártók elkezdtek mindenféle kézfertőtlenítőt gyártani: színeset, illatosat,csillogósat, gyerekbarát-verziót, csillámosat, amik igencsak messze vannak a kórházi, csípős szagú gélektől.
A kézfertőtlenítők az alkoholon kívül más aktív összetevőket is tartalmaznak, és a receptek megtalálhatóak online az otthoni fertőtlenítő elkészítéséhez. Van, aki a vodkára, van , aki az aloe verára esküszik.

De ezek tényleg hatékony védelmet nyújtanak?


A higiéniai szakértők egyetértenek abban, hogy a legtöbb vírus megöléséhez a kézfertőtlenítőknek legalább 60%-os alkoholtartalommal kell bírniuk ( a legtöbb 60-95%-os alkoholtartalommal bír). Az érzékeny bőrűeknek árulnak alkoholmentes változatot is. Évtizedek óta léteznek olyanok is, amik más aktív összetevővel működnek- triklosánnal- ami a szappanoktól kezdve a fogkrémekig mindenben megtalálható. Azóta a kutatások kimutatták, hogy a triklosán káros hatással lehet a szervezet endokrin rendszerére, és az Egyesült Államokban 2017-ben betiltották a higiéniai termékekben való felhasználását.

Sally Bloomfield, a londoni orvostudományi iskola professzora szerint a vírusok sokkal jobban ellenállnak a fertőtlenítőszereknek mint a baktériumok. Szerencsére, a koronavírus borítékvírus, azaz van körülötte egy bevonat, amelyet az alkohol hatékonyan megtámadhat, s így kiküszöbölheti a vele járó veszélyt (ezzel szemben a norovírus vagy a rhinovírus ellen nem használ).

Ez azt jelenti, hogy az otthon készített fertőtlenítők  bár hatékonyak a baktériumok ellen, nem olyan, amit feltétlenül ajánlanak a vírusok ellen. Bloomfield szerint egyenesen „veszélyes”, ha valaki CSAK ezekre esküszik.
A boltokban kaphatóak egyben bőrpuhító hatásúak is, hogy ne álljon fenn a kézbőr sérülésének veszélye. Nagyon bonyolult lenne otthon a megfelelő keverék elkészítése.
A legfontosabb a kéztisztító HELYES használata!!! A COVID-19 új betegség, ezért senki nem tudja pontosan, hogyan terjed. Az mindenesetre valószínűtlen, hogy tárgyakon keresztül.
Bloomfield azt tanácsolja, hogy mosson kezet szappanal és vízzel amikor ez csak lehetséges, hogyha nem, használjon kézgélt. Kerülje a tárgyak megérintését, különösen, ha utána nem tudja elvégezni a hatékony kéztisztítást.
washyourhands.jpg
A vírusnak gazdaszervezetre, élő sejtekre van szüksége a fennmaradáshoz: ne dörzsölje a szemét, ne érjen a szájához, vagy sebekhez, ha keze nem tiszta. Amikor csak tud, mosson kezet, vagy ha erre nincs lehetősége, használjon kézgélt.
Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság szerint a vízzel és szappannal történő kézmosás hatékonyabb, mint a kézfertőtlenítő.

 Nedvesítse be kezét vízzel, és megfelelően dörzsölje össze szappanos kezeit, azok oldalát is, illetve a körmök alatt is. (Az NHS szerint a Happy Birthday kétszeri eléneklése éppen elegendő idő).

Az alapos öblítés kulcsfontosságú! A kezét legjobb, ha valamiféle eldobható papírral törli meg, majd ezzel zárja el a csapot.

Ez ellentmondásosnak tűnhet, de egy orvosi folyóiratban közzétett 2012-es tanulmány szerint higiéniai szempontból a papírtörlők jobbak a kézszárítóknál, ugyanis a papírtörlőkkel hatékonyabban tehető teljesen szárazzá a kéz.

Lisa Ackerley, a környezetvédelmi egészségügyi szakember azt állítja, hogy a kéztisztítószerek fogyó készletei problémát jelentenek, azonban mégis figyelmeztet a pánikvásárlás veszélyeire.
Először is: egy kis üveg is nagyon sokáig kitart.

Állítólag a kézfertőtlenítő gélek irritációt és bőrérzékenységet okozhatnak, mivel eltávolítják a természetes olajokat a bőrről, s kiszárítják azt.
A sérülés növeli a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot, ezért a kézfertőtlenítők használatát tudatosan és mérsékelten ajánlatos használni. Csak, ha a kézmosás nem lehetséges!

A tudatosság nem egyenlő a paranoid viselkedéssel!

Olyan ez, mint a védőoltás, vagy mondjuk a biztonsági öv használata: a fegyelemről szól.

Noha egyes országokban betiltották a kézfogást és más fizikai érintkezést, ez nem hivatalos útmutatás.
Lehetetlen, hogy teljesen elzárják magukat a világtól, de ettől függetlenül tudatosan kell egyénenként eljárni a hétköznapokban, a köz érdekében! Elsősorban gondolunk itt a kézhigiénia fenntartására.

Törekedjen arra, hogy ne fertőződjön, és ne fertőzzön!