Körömvirág olaj, árnika olaj, rózsás olaj készítése

Folytatás. Előzmény az előző posztban itt>>>

Az előzőek szerint előkészítetted az olajat és a növényeket. Most kell némi türelem és figyelem az elkészítéshez. Két párt van (vagy két és fél, mondhatjuk).

Lassú módszer: egy alkalmas méretű tiszta, száraz befőttes üvegbe teszed az előkészített növényi részeket és nyakon öntöd az olajjal. Napos, meleg helyre teszed, mint a kovászos uborkát,  úgy 2-4, vagy akár 6 hétre. Ebben nincs konszenzus, mindenki ahogy gondolja egyrészt, másrészt pl. a növényektől is függ. Lehetőleg naponta, ha arra jársz, felrázod egy kicsit. Szépen látod, ahogy elszíneződik az olaj a növénytől. Ha már eleget állt, átszűröd sűrű, tiszta ruhán, vagy kávéfilteren, és ennyi. Lehet használni.

  Szokták ajánlani gyorsításra a melegítést. Nagyon alacsony hőfokon pár óráig kell melegíteni az olajos keveréket. Otthoni, konyhai körülmények között nehéz az állandóan alacsony hőfokot biztosítani,ezért főleg dupla edényben, vízfürdőben szokták melegíteni. Így is kell 2-3 óra persze a növénytől függően. Oda kell figyelni rá, de néha gyorsan kell valami. + néhány növényből csak így készíthetünk macerátumot, mert példának okáért magas víztartalmú. Erről még lesz szó.

A fél megoldás: a sütő. Ez is vízfürdőben történik, de itt a hőfokot jobban lehet szabályozni. Melegítsd fel a sütőt, majd egy lábosban, tepsiben tedd be az olajos edényt, aminek harmadáig érjen a víz. Fontos, hogy néha pótold a vizet, és fedd le az üveget jól, nehogy gőzpára menjen az olajba. 2-3 óra alatt készen van.

A legjobb azért a többhetes érlelés, mert így a hatóanyagok, vitaminok és egyebek kevésbé sérülnek.

Az olajos macerátumokat nagyon gyakran használjuk a kencekeverésben.

Folyt.köv. most már konkrét receptekkel!