Erdeifenyő illóolaj

azaz Pinus sylvestris

Igaz, már elmúlt a karácsony, de a tél csak most érkezett meg. Na és úgy gondolom, a fenyőillat mindig kellemes érzetet kelt, egyéb jó hatásairól nem is szólva. Nézzük, mik is ezek?

Az illóolaj a fenyő tűleveleiből / rügyekből / hajtásokból száraz- és gőzlepárlással készül. Színtelen vagy enyhén sárgás, magas illatintenzitású olaj.

fenyő.jpg

Tulajdonságai: antiszeptikus, antibakteriális, baktériumölő, köptető, vizelethajtó, erősítő, keringésserkentő, gombaölő.

Nem véletlen, hogy már Hippokratész is használta az olajat a légúti betegségek kezelésében.

Néhány felhasználási lehetőség:

-ízületi vagy izomfájdalmak esetén egy forró fürdő (6-8 csepp elég), vagy helyi masszázs fenyőolajjal dúsított krémmel, olajjal csökkenti a tüneteket

-serkenti a keringést és erősíti az immunrendszert. FIGYELEM! éppen ezért magas vérnyomás és terhesség esetén tilos a használata!

-légúti betegségek esetén fertőtlenítő, köptető. A kutatók szerint leghatékonyabb ez esetben az inhalálás - pl. arcüreg gyulladásnál, megfázásnál, minden taknyosságnál

-támogat az influenza, megfázás elkerülésében

-tisztító és energetizáló, élénkítő, ezért mentális kimerültség, általános rossz közérzet esetén is jó párologtatni

-erős antiszeptikus hatása miatt egyes bőrbetegségekben is lehet helyileg alkalmazni.

Háztartási használata

Nem véletlen a tisztítószerek gyakori fenyőillata. Igaz, az leginkább szintetikus eredetű, de tisztaságot sugall. Ha valódi fenyőolajat használunk a háztartási tisztítószerekben, az valóban pusztítja a baktériumokat, penészgombákat.

Légfrissítőbe, szőnyegek szagtalanítására

Egy szőnyegtisztító szer: kb. 100 g szódabikarbóna, 100 g kukoricakeményítő, 15 csepp fenyőolaj és 15 csepp levendulaolaj. Keverjük össze ezeket és szárazon kis kefével dörzsöljük a szőnyegre, majd porszívózzuk ki. Kényesebb darabnál érdemes előbb kis darabon kipróbálni.

Az is jó, ha a nedves szőnyegtisztítás esetén a vízbe teszel pár cseppet.

Kutyák "szagtalanítására" és bolhátlanítására is bevethető. Ismered az ázott kutyaszagot, ugye? Egy csésze langyos vízben 4 csepp fenyőolajat téve átkeféljük a bundáját (nekünk egy gyönyörű hosszú szőrű golden retrieverünk volt, hát egy esős séta után az szép látvány volt).

Az erdeifenyő olaj nem toxikus, de arra érzékenyeknél irritálhatja a bőrt (tesztelni!) Itt is igaz, hogy szigorúan tilos belsőleg használni, vagy hígítatlanul a bőrre kenni. Mindig alaposan keverjük össze a hordozóolajjal. Meg persze az előírt adagolás többszörösét használni is tilos.

És még egyszer: magas vérnyomás, terhesség, vesebetegség esetén tilos!

Bónuszként még egy antiszeptikus spray:

egy kis szórófejes flakonba csepegtess 

5 csepp erdeifenyő olajat

10 csepp citromolajat

10 csepp eukaliptusz radiata olajat. 

Erre jön  50 ml desztillált (forralt is jó), és 50 ml almaecet és kész.

Heti akció lesz a jövő héten a Naturkencénél: erdeifenyő olaj és Plantaren (tenzid, habzóanyag)