Szappankészítés kezdőknek

Az előző bejegyzésben bemutattuk, hogy milyen szép és természetes szappanokat készíthettek akár ti is, az otthonotokban. A mostani cikkben pedig szeretnénk ehhez egy kis segítséget nyújtani, hogy mégis hogyan kell elképzelni ezt a folyamatot, mikre van szükségetek hozzá. 


A szappankészítés, ha valaki vérkomolyan csinálja, egy konkrét tudomány. Mi most azoknak szeretnénk támaszt nyújtani ezzel az útmutatóval, akik teljesen zöldfülűnek számítanak a házi szappankészítésben. 
A szép az egészben, hogy még így is szinte bármilyen ötletet meg lehet valósítani, csak a recept alapját kell elsajátítatni, azon felül már csak a képzelet szab határt!


Kezdjük a hozzávalókkal! 


A szappan lelkét a lúg adja. Ez egy veszélyes anyag, ezért nagyon óvatosan és körültekintően, megfelelő védőfelszereléssel lehet csak vele dolgozni! Ezt általában jobb, ha már a kicsit tapasztaltabb szappankészítőknek hagyjuk.
Viszont! Ezt a hozzávalót lehet helyettesíteni a készen kapható szappanalappal, ami által ezerszer megkönnyítjük az egész ceremóniát.

Ebből több fajta is létezik, természetesen van natúr, argánolajos, zabkorpás, ezeket megtalálod https://naturkence.hu/spl/262613/Szappanalapok oldalon, ahol kedvedre válogathatsz.


További lehetséges hozzávalók: különböző növényi vajak, olajok, illóolajok, gyógynövények, szárított virágok, zab, mák, pigmentek, stb. Ezek csak a mi ötleteink, nagyjából bármilyen szappant el lehet készíteni, ahogy az előző bejegyzésünkben is láthattátok, hiszen még egy mézeskalácsfűszeres szappant is megmutattunk nektek. 

Kell még továbbá: edény, valamilyen keveréshez megfelelő eszköz (pl. spatula), illetve az öntőforma. 

A készítés

Ezt követően egyszerű a dolgunk! A meglévő szappanalapot apró kockákra vágjuk, majd egy edényben felolvasztjuk.
Folyamatos kevergetés alatt!

Amikor teljesen megoldvadt, és már nem darabos, akkor jöhet a kreativitás! Elképzelés szerint adhatsz hozzá különböző illóolajokat, szárított virágokat, gyógynövényeket, esetleg növényi vajakat.

A szépség kedvéért pedig szinte bármilyen természetes pigmentet, színezéket keverhetsz bele. Ha ezekkel végeztél, már csak formába kell önteni a keveréket. Ez lehet egy alap forma, vagy akár valamilyen szezonális, például karácsonyi sütemény formák, itt szintén csak a saját képzelőerődre van bízva a művelet.


Szilárdulás után el is készült a házi, természetes szappanod, ami használatra kész!

A szappanhoz minden hozzávalót megtalálsz a https://naturkence.hu-n! 
Sok szerencsét kíván a naturkence csapata!

Szeretettel fogadnánk a tapasztalataitokat ezzel kapcsolatban, vagy esetleg képeket a készítményekről!