Üveges sütemény - karácsonyi ajándék 2.
Nem találtam jobb kifejezést erre az egyre népszerűbb találmányra. Szóval a lényege: egy sütemény száraz hozzávalóit üvegbe rétegezzük, szépen díszítjük és a recepttel együtt adjuk ajándékba. Igen látványos ajándék és hasznos, ráadásul időt is ajándékozunk ezzel.
Számos hasonlót lehet találni a neccen. Ez azért különleges, mert az én a kedvenc zabpelyhes sütim. Gyors, egészséges (aránylag) és finom.
Áfonyás-zabpelyhes szelet
100 g finomlisztet
1 csipet sóval és
1/2 sütőporral elkeverünk.
ezt egy alkalmas üveg aljába öntjük. Most óvatosan, széles tölcsérrel, ha az nincs, egy összetekert papírral rászórunk
150 g apró zabpelyhet.
A következő réteg
200 g aszalt vörösáfonya és
100 g barna nádcukor
Vigyázzunk, a rétegek elkülönüljenek.
Opcionális 100 g csokicsepp vagy apróra vágott csoki, a tésztájába, de szerintem nem szükséges. Én most a tetejére nagyobb étcsokitallérokat tettem. Ez ugyanis a tetejére csokibevonat lesz és így könnyű leszedni.
Ennyi kerül az üvegbe. Tetszés szerint - vagy ami éppen akad otthon- lehet dekorálni és címkézni.
És természetesen a receptet hozzá csatolni:
A további hozzávalók:
250 g vaj
150 ml méz
Elkészítés: a vajat és a mézet vízgőz fölött megolvasztjuk. Hozzákeverjük a száraz részt az üvegből. 10-15 percig pihentetni kell, hogy a zabpehely puhuljon. Egy kisebb tepsibe tesszük és 20-25 percig sütjük.
Lehet a tetejére is csokimázat tenni. Kockára vágjuk. Szerencsés esetben elállós sütemény, de általában a gyerekek is szeretik így nem áll sokáig.