Gyógynövényes olajok készítése

Hamarosan virágzik a körömvirág, rózsa,árnika és más gyógynövények. Nézzük, mit lehet ezekből készíteni. Az én mániám persze az olaj. De nem minden növényből lehet csak úgy olajat sajtolni. Ekkor készítünk olajos kivonatot, azaz macerátumot. Ha látsz a bioboltban pl. sárgarépa olajat vagy orbáncfű olajat, az mindig így készül. És most jön a lényeg: TE is tudsz ilyet készíteni egy pici munkával és türelemmel.

Milyen növényből lehet olajos kivonatot készíteni? Számos és számtalan lehetőség van, és még keverni is lehet többféle növényt!

a klasszikus körömvirág, árnika, fekete nadálytő, sárgarépa, orbáncfű, kamilla, gyömbér, rozmaring, rózsa, stb.

körömvirág.jpg

Ezeket az olajokat nemcsak kenni, de enni is lehet. Azaz ugyanígy készíthetsz fűszerolajakat.

Alapelvek:  két hozzávaló kell,  a  gyógynövény és olaj. Ja, és meleg, de erről majd később.

Általában 1 rész növényhez 5 rész olaj kell, vagy ami ellepi rendesen. Az olaj lehetőleg valamilyen jó minőségű nem jellegzetes illatú hidegen sajtolt olaj legyen. Akár egy bio napraforgó olaj is lehet. Jó a mandula, kukoricacsíra, búzacsíra, jojobaolaj, szójaolaj is, néha a kókuszolaj, igazán itt a pénztárca szabja meg, mit használunk.

A növény a kardinális kérdés.

Frissen használva: ha ismered, egészen biztosan felismered, akkor gyűjthetsz erdőn- mezőn. Vagy a körömvirág még piacon is kapható, ha esetleg nincs kerted. Ezen szerencsés esetben válogasd át, mosd le a növényeket, vágd esetleg apróbbra, ha kell. Szeret-nem szeret játék: a körömvirágból csak a szirmot használjuk fel, azt tépkedjük le. Rózsaszirmokat szintén le kell szedni. A lényeg minden növényi rész esetében,  hogy papírtörölközőre terítsük szét, és hagyjuk egy napig fonnyadni, száradni. Nagyon fontos, hogy tényleg száraz legyen, ne kerüljön víz az olajba, mert megromolhat könnyen.

Aki nem ismeri a növényeket, vagy éppen nem tudja beszerezni, az szépen menjen el egy bioboltba és vegye meg szárított, gyógytea formában. ugyanúgy lehet használni.

Felkészülés indul, legközelebb az elkészítési módokról írok.