Sárgarépa olaj, gyömbérolaj

Előzmények az előző posztokban....

Ezek az olajok másképpen készülnek, mint a száraz, virágos növényekből. Merthogy kissé nedvesek.

Gyömbérolaj:  a gyömbér gyökeret lereszeljük, és dupla mennyiségű olajjal öntjük le. 2-3 napig elég állni, aztán át lehet szűrni.

Használata: gyógykenőcsökbe, pl. izomfájdalmak, derékfájás, vagy vérkeringést fokozó masszázskrémekbe, melegítő téli testápolókba.

Sárgarépa olaj: na itt is két párt van. Mivel a gyökér nagy víztartalmú, van aki előbb megszárítja, aszalja a karikára vágott répát. Utána ugyanaz, olajjal nyakon önteni, és nézegetni pár hétig.

A másik párt pedig tulajdonképpen főzi. Azaz a reszelt répát leöntve az olajjal nagyon alacsony hőfokon melegíti egy-két órát. Jépapép lesz, a víztartalom pedig elpárolog. Át kell szűrni ezt is, és én hűtőben tárolást javaslok.

Fontos: a sárgarépa az egyik leginkább vegyszerezett zöldség. Ezért ebből érdemes bio minőséget venni!

répa2.jpeg

Használata: főleg zsírban oldódó vitaminokban gazdag (most főztük is a zsiradékban) ebből a legismertebb a karotin, ami a színét is adja. Ez az A vitamin provitaminja, védi a bőrt az UV sugárzástól, antioxidáns, és segíti az egészséges szövetképződést, azaz a sebgyógyulást, a bőrkiütés, viszketés gyorsabban múlik. A ráncaink ugyan nem múlnak el gyorsabban, de csökkenthetőek. Azaz az érettebb bőrre is használható.

Legközelebb répás arcápoló olajok következnek.