Gyógynövényes tinktúrák, extraktumok készítése

Egy kedves ismerős érdeklődött, hogyan kell körömvirág tinktúrát készíteni. Remélem, még nem késő megírni. Legalábbis körömvirág még van.

Szóval, nagyon egyszerű, igazából csak idő kell hozzá, és bármilyen gyógynövényből készülhet otthon is tinktúra. Házilag is könnyen tudunk alkoholos kivonatokat készíteni. Ha olvastad az olajos macerátumok készítését a régebbi posztokban, akkor pedig csak ujjgyakorlat.

Elkészítése: a kiválasztott növény legyen teljesen vízmentes. Ha nem szárított növény, hanem frissen szedett, akkor mossuk meg és hagyjuk egy napig kókadni, száradni egy papírtörölközőn. Ha gyökeret használunk (pl. nadálytő, édesgyökér, mályva), azt aprítsuk fel a kávédarálóval. Egyéb részek, levelek, virágok, hajtáscsúcsok, hagymák is legyenek aprók.

Tegyük a növényi darabokat steril üvegbe (kiváló a befőttesüveg). Most öntsük le alkohollal, addig hogy ellepje. Az alkohol lehet vodka, tiszta szesz, esetleg erős házi pálinka, bár az nagyon szagos lehet, de jótékony hatását nem csökkenti. Lehet jó minőségű almaecetet vagy borecetet is használni, de az korlátozza a felhasználási lehetőségeket. Tegyük világos, nyugalmas és meleg helyre 4-6 hétre. Hogy mennyi időre, azt a növény határozza meg. Ha például medvehagyma cseppet készítünk, az akár 1 évig is állhat így, mert a hagymának idő kell. Kis virágszirmoknak elég 4 hét is. Látszik egyébként, hogyan színesedik az alkohol.

extraktum.jpg
Miből készülhet tinktúra?
Kozmetikumokban ritkán használunk alkoholos kivonatokat, de ilyenek lehetnek a tonikok, lemosók, aftershave. Egy nagy kivétel van, mégpedig a gyógykenőcsök. Ezekbe kerülhet körömvirág, fekete nadálytő, árnika virág, cickafark, kamilla, mezei zsurló, stb. Keverni is lehet a növényeket, tehát többfélét áztatni.

Néhány esetben bort is lehet használni, ekkor gyógybort készíthetünk, például galagonyából, rozmaringból, csipkebogyóból. Nagyon finomak, de a hatóanyagok miatt csak módjával fogyasztani!

Hamarosan, augusztusban  a medvehagyma hagymájából is lehet cseppet készíteni. Ezt félve írom le, mert annyira népszerű lett a medvehagyma, tavasszal valami sintér módon gyűjtötte boldog-boldogtalan. Fájt nekem látni, hogy "összedíbolták" az erdőben. 

A medvehagyma csepp egy hosszútávú projekt. 1-2 évig állni kell ugyanis, és a hagymából készül az igazi. Ne vegyél tavasszal, a levelekből készültet, az átverés. Én a vízmentes,megtörölgetett hagymákat csak egészben hagytam, és vodkával leöntöttem egy ujjnyit még rászámítva. Befőttes üveg, szorosan lezárva. Ennyi. Tavasszal bontotta fel egy két évest. Mondhatom, volt szaga. De akinek ajándékba vittem (magas vérnyomás, 3 infarktus), azt mondta, igen hatásos volt.

Egyszer próbálkoztam vaniliával is. Bourbon vanilia rudakat tettem vodkába. Na, ez nem jött be, valami furcsa íze volt, és mindennek, amibe tettem. Szóval, ezt nem ajánlom.