Érik a szilva..

Mai posztom kivételesen nem kencekeverésről szól, bár kevergetni kell ebben is. Szóval a legegyszerűbb és legfinomabb szilváslepény receptet, amely családunk féltett kincse, most közzéteszem. Fogalmam sincs, honnan ered, de már a nagymamám is sütötte.

szilva.jpg

Annyira egyszerű, bármilyen kétbalkezes megcsinálhatja.

Hozzávalók:

40 dk liszt ( 1/3 lehet teljesőrlésű, vagy zabpehelyliszt, én tönkölylisztből szoktam)

2 dk élesztő

diónyi vaj /margarin

4-5 dl tej

1 tojássárga

csipetnyi só

A tetejére

1 kg szilva

pár ek barna nádcukor, fahéj, vaj/margarin

  Az élesztőt pici cukorral, tejjel felfuttatjuk. A lisztet a vajjal, tojássárgával, az élesztővel, sóval, 1 ek cukorral és annyi tejjel összedolgozzuk, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Fakanállal persze, és ez nem tart sokáig, nem kell nagyon kidolgozni. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, nagyon vékonyan. Igazából a tészta csak arra kell, hogy összetartsa a szilvát. Most jön a lényeg: jó sok felezett, magozott szilvával kirakjuk, de tényleg sokkal. Aztán bőven jöhet fahéj, és 1-2 ek barna nádcukor. Végül a vajból farigcsáljunk rá darabkákat. Fontos a vaj és a cukor, mert ettől jó szottyos, karamelles lesz a süti. Most egy fél óráig hagyjuk pihenni, majd kb. 35-40 percig sütjük.

Secperc alatt össze lehet dobni, és tényleg isteni finom. Bár egy kicsit csúnyácska...

2013-09-25 20.33.55.jpg

Címkék: szilváslepény