Csipkerózsa

 Érik a  vadrózsa vagy csipkerózsa, aminek a termését mindenki ismeri. Mint a kökény is, akkor jó, ha megcsípte már a dér. Hivatalosan gyepürózsának nevezik, latin neve is ilyen változatos: Rosa canina, Rosa mosquita, Rosa rubiginosa.

vadrózsa.gif

Csak úgy nyersen élvezhetetlen, de minek is ennénk, ha lekvárt és egyéb finomságot is lehet belőle főzni. Ez igen macerás folyamat, bevallom, én még nem vállalkoztam rá. Azok a kis kemény szőrök, amit le kell mosni a maghúsról! Inkább készen veszem a biopiacokon.

Másik felhasználása a gyógytea. C vitamin tartalma 0,5-1,7 % között van, nyomokban A, B, K és P vitamint, pektint, vasat, magnéziumot, cseranyagokat tartalmaz. Enyhén savanykás íze miatt minden gyümölcsteában alap.

A teához egészben vagy felezve (és a szőröket eltávolítva) szárítják a terméshúst. Én jobban kedvelem a felezett húst, szerintem jobban lehet áztatni. A csipkét ugyanis sohasem forraljuk, forrázzuk, mert oda a vitamintartalma. Csak pár órát áztatni kell hideg vízben.

Télen én reggel beáztatom, és délután ha hazaérkezem, kész is. Az én módszerem, hogy leszűröm, majd a maradék ázolmány csipkehúst egy pici vízzel felforralom, majd ha langyosra hűlt hozzáöntöm a többi folyadékhoz. Ennek csak annyi az oka, hogy erősebb, teltebb és kellemesebb íze lesz így a teának, na meg a téli estéken jobban ráérek erre. Még egy kanálnyi méz ...

Fokozzuk az élvezetet: készül még csipkebor és pálinka vagy likőr is. Na meg szörp.

Bónusz recept: 

Szíverősítő elixír

200 g csipkebogyó  és 100 g galagonyabogyó és némi vodka vagy nem túl karakteres ízű pálinka szükséges hozzá. A bogyókat éretten szedjük le, megmossuk és nyakon öntjük annyi szesszel, hogy jól ellepje. Kb. 2 hétig világos helyen érleljük, majd leszűrjük. Lehet kis mézzel tovább ízesíteni. Bármilyen finom is finom azonban, napi 1-2 teáskanálnyinál többet ne kortyoljunk.

Ez az elixír tulajdonképpen a galagonya szívizom erősítő hatásán alapul. Aki nem ismeri fel biztosan a galagonyát, inkább vegye a piacon, vagy szárítottat a gyógynövény boltban. 

Végül - számomra a legfontosabb a VADRÓZSAOLAJ. Azaz a termés kis pici magjából nyert finom olaj, valódi szupersztár a bőrápolásban.

- csökkenti az öregedés jeleit, a ráncok mélységét, az öregségi foltokat

- javítja a bőr rugalmasságát, ezért pl. a striák elleni krémekben mindenképpen helye van

- regenerálja a sejteket, ezért a hegek, sebek, égések szebben gyógyulnak

- száraz, viszkető bőrre ideális

- a gyulladásgátló linolsav jó a tágult hajszáleres, rozaceás bőrre

- erősíti a körmöket is

- hajápolásra is jó, száraz fejbőrre, élettelen hajra

- anti-oxidáns tartalma csökkenti a környezeti károk, UV sugárzás hatását

végül pedig mindehhez képest elég barátságos az ára is.

Ne várjatok viszont rózsaillatot, zöldes friss illatú sötétsárga olaj. Hőre, fényre érzékeny.

Az olaj jelentős linolsavat, linolénsavat, olajsavat tartalmaz. Emiatt olyan pompás a száraz, allergiás bőrre. Ezen kívül karotint, retinol, E és K vitamint, szkvalént találunk benne.

Alapvető minden öregedő bőrre a használata, akár magában is, de ha krémeket kevertek, mindenképpen szerepeljen benne. 

Fontos kérdés, hogy lehet-e pattanásos, aknés bőrre használni. Én úgy tudom, úgy tanultam, hogy nem, és így szerepel a honlapunkon is, de mostanában újabb tanulmányok, cikkek szerint mégis. Elméletileg ugye a retinsav, ami ebben az olajban is bőven van, javítja  a pattanásokat. Másrészt a hegeket és foltokat is simítja, ezen kívül antibakteriális és gyulladáscsökkentő is. 

Másik oldalról azt találom, hogy nem hatékony az akne kezelésére, sőt a pattanások kitörését súlyosbíthatja. Azaz mint minden más természetes kozmetikumot, ezt is ki kell próbálni, és ésszerűen alkalmazni.

Egy biztos, hogy száraz és/vagy érett bőrre, égési sérülésekre nélkülözhetetlen.

Egy ötlet:

Regeneráló gyors arcápoló olaj érett bőrre: 50 ml vadrózsaolaj + 2 csepp rózsaolaj /vagy rózsafaolaj

 További információk itt>>