Vörös, hámlik, viszket....

Ma néhány természetes megoldást szemezgettem ekcémás, gyulladásra hajlamos, seborreás, hámló bőrre. Ezeknek a bőrbetegségeknek számos és számtalan oka lehet, amit mindenképpen orvosnak kell kideríteni. Szerény posztomban kiegészítő kezelésként néhány alkalmas gyógynövényt és tapasztalati módszert gyűjtöttem össze a teljesség igénye nélkül, azaz még lesz folytatás.

Mi jut eszedbe legelőször szinte mindenre? Igen a:

kamilla. Kamilla tea lemosásra,vagy kamilla illóolajjal dúsított krém vagy olaj. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító.

A körömvirág vetekszik a kamillával, akár tea vagy olaj vagy kenőcs formájában jó sebgyógyító, gyulladáscsökkentő

Aloe vera - ismerős ugye, de nem csak égésre, de bármilyen viszkető, sebes vagy duzzadt felületre gyógyító hatású. Az otthon nevelt cserepes növényből közvetlenül is lehet a levélből a kocsonyás levét kenni. De kapható jó minőségű a bioboltokban is.

Édesgyökér - nem csak gyulladáscsökkentő, antivirális is, így pl. herpeszre is jó, serkenti a sejtregenerációt is

Diófalevél - összehúzó, cserzőanyagokban gazdag. Makacs bőrbetegségeknél, ekcémánál fürdő, borogatás lehet belőle

Fehér árvacsalán - borogatáshoz gyulladáscsökkentőként szokták használni

Ligetszépe és kenderolaj - nagyon magas gamma-linolénsav és linolsav tartalmú mindegyik, gyulladásgátló, krónikus esetekben is. Kivételesen belsőleg is javasolt fogyasztani

neem olaj is erős gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, csökkenti a bőrpírt. Sajnos elég kellemetlen illatú, zavaros sűrű olaj, de valamit valamiért! Amelyik neem nem büdös, azt ne is használd, mert az finomított

Vadárvácska - számos bőrbetegségre - ekcéma, impetigo,seborrea - használatos lemosásra, borogatásra. Csecsemők koszmós fejét is lehet vele mosni.

Tyúkhúr - a latin neve sokkal szebb: Stellaria media -  enyhíti a viszketést, gyulladást, bőrirritációt

Ximenia olaj - szintén gyulladáscsökkentő, javítja a bőr vérkeringését, enyhíti a hámlást

Zab - zablisztes fürdő, vagy szappan például nyugtatja a viszketést, bőrirritációt. Erről itt olvashatsz >>>