Bhringaraj olaj

Ismét kapható bhringaraj, bringraj, bringraj vagy maka por. 

 A porról itt>> olvashatsz, meg itt a blogban is, röviden megismételve főleg hajhullás, korai őszülés esetére ajánlott. 

Gyakran keresik nálunk az olaját, néhány márkás hajolajban is van például. De egy kis munkával jóval olcsóbban hozzájuthatunk. Az olaj egyébként a már itt is ismertetett macerátum, azaz valamilyen alapolajban való áztatással készül.

Bhringaraj hajolaj

100 ml olaj -  legjobb a szezámolaj, de igazából bármilyen jó minőségű, hidegen sajtolt, könnyű, semleges illatú olaj jó.  Mérd ki egy üvegpohárba, de nem kell nagyon pontosnak sem lenni.buzacs.jpg

A 100 ml olajhoz 10 g Bhringaraj (maka) port keverünk. Ha nincs pontos mérleged, akkor kb. 1,5 evőkanálnyi, vagy szemmértékre a zacsó 1/5 része.

maka_1.jpg

Alaposan belekeverve ez egy zöld, sűrű trutyi lesz. És ezt így hagyjuk 24 óráig. Ha sürgős, ez lerövidíthető 10-15 perces melegítéssel. De minek?  Egy napot azért lehet erre várni :) , nem életmentésről van szó, bár az igaz, hogy elsősegély a hajnak.

lotyi.jpg

Másnap egy sűrű ruhán, vagy ha netán akad, kávéfilteren (ez alkalmasabb)  átszűrjük. A por ugyanis nem oldódik sem olajban, sem vízben. Kis türelem kell egyébként, amíg átszűrjük és fontos a jó szűrőanyag megtalálása. És most megkaptuk ezt a szép színű olajat, amit már lehet is használni:

hajpakolásnak- hajmosás előtt pár órára feltéve

hajbalzsamhoz hozzákeverve pár cseppet

 Amla-brahmi-bhringaraj kombinációt is lehet készíteni, ekkor egyenlő arányban vegyünk a háromféle porból.

Ezt az olajat még tovább lehet turbózni illóolajokkal.  Közismerten jó a hajra a kakukkfű, rozmaring, levendula, cédrus. 

Figyelem! A bhringaraj sötét hajra való, szőkék óvatosan használják!