A legjobb bőrápoló gyógynövények I.

Ebben az új sorozatban néhány olyan gyógynövényt gyűjtöttem össze, amelyek hatékonyak a bőrápolásban, védelemben, gyógyításban, és kevésbé ismertek, mint a kamilla - körömvirág.

Fontos! Csak a magyar kereskedelmi, avagy gyógyszertári forgalomban kapható, biztonságos gyógyteákat vettem ide. Ezeket lehetne gyűjteni is, de tudni kell biztonságosan felismerni a fajtát, tudni kell az optimális gyűjtési időt, szóval én ezt korlátozottan ajánlom. 

Vadárvácska (Violae tricoloris herba)

vadarvacska.jpg

mezei avagy háromszínű árvácska, amelynek a virágos föld feletti szárított részét használjuk. Május-augusztus között virágzik, akkor lehet gyűjteni, mert ez nem ám a kerti árvácska!  Tartalmaz szalicilsav-származékokat, rutint, nyálkát, bőven flavonoidokat, cserzőanyagokat, karotinoidokat, kumarint, C és E vitamint.

Belsőleg is lehet használni, 1,5 g kell 1 csésze teához. Köptető, náthás-taknyos esetekben és egyes bőrbetegségek kiegészítő kezelése lehet. Enyhe hashajtó. Lehet pl. hangszalaggyulladás esetén gargalizálni vele.

Külsőleg lehet borogatást készíteni: 4 g drog egy csésze forrásban levő vízben, 10 perc állás után,  az érintett testrészt ezzel borogatni. Ekcéma, viszketés, akne, seborrea, impetigo esetén ajánlott. Kisgyerekeknek is biztonságos, pl. koszmóra. Kozmetikumokban is használhatjuk, mert javítja a bőr mikrocirkulációját.

Gyógyteaként kapható bioboltokban.

Orbáncfű (Hypericum perforatum)

orbancfu.jpg

 Szebb nevén csengőlinka.  Inkább az idegrendszerre ható gyógynövényként ismert, de igen jó bőrápoló is. Erdőn-mezőn, réteken már mindenki látta. A virágos hajtásokat használjuk.

Cserzőanyagokat, cukrokat, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz.

Belsőleg depresszió, szorongás, idegesség esetén a szokásos módon forrázatot készíts belőle. Tartósan azonban nem ajánlott az ivása.

Külsőleg gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, segíti a sebgyógyulást, felületi égések , rovarcsípések gyógyulását. De szimplán a száraz, hámló bőrre is jó és még állítólag ránctalanít is. Segíti ugyanis az elasztin termelődést, ami ugye a korral csökken.

Hallottam, hogy kismamák is használják a striák megelőzésére. de miután erről nincs tudományos tapasztalat, én nem ajánlom. Én mindig azt tanácsolom, kismamák, kisbabák vigyázzanak a gyógynövényekkel, illóolajokkal is.

Reuma kenőcsökbe is szokták tenni, derék- hát és egyéb fájdalmak enyhítésére. Aknés bőrre is érdemes megpróbálni, mert nyugtatja az irritált bőrt és pusztítja a baktériumokat. Egyben nem szárítja ki, hanem hidratál.

. A kenőcsök, krémek készítéséhez az olaját használjuk. Itt a blogban sokszor írtam az olajos macerátum készítéséről, most ideje gyakorolni is! Egyszerűen megteheted így >>>   meg így>>> , na és így >>>> .

Ha nem szeretnél vagy nem érsz rá erre  - de akár sürgős is lehet pl. egy égésnél - akkor kapható olaj bioboltokban, webáruházakban is. 

Az orbáncfű virága szép sárga színű, de ha megdörzsöljük vörösre színez, az olaj pedig szép vörös lesz a levelektől. Innen eredhet az angol - német neve, Szent János fű. Mert állítólag Keresztelő Szent János véréből hajtott ki. 

Véralvadásgátlóval ne használjuk. Hátránya még, hogy fotoszenzitív. Azaz ha tartós, erős napsütés ér a használata során, fehér bőrüeknél különösen, foltokat okozhat. 

Végül egy gyors tipp a felhasználásához:

Orbáncfüves arcmaszk pattanásos  bőrre

1 evőkanál orbáncvirágolaj (saját vagy bolti)

1 evőkanál finomra őrölt zabpehely (vagy zabpehelyliszt)

  Sűrű masszává kell keverni, egy kanálnyi vízet vagy gyógyteát tenni még hozzá és kész is. 15 perc elég az arcon. Lehet a hatást fokozni 1 csepp kamilla vagy levendula illóolajjal.

  Folyt. köv. további érdekes növényekkel