A legjobb bőrápoló gyógynövények 2. rész

A sorozat első része itt>>

Tölgyfakéreg ( Quercus cortex)

tolgyfa.jpg

  Kocsányos - vagy kocsánytalan tölgy fiatal ágainak kérgét szárítják és aprítják, ez a drog. Jellegzetes fanyar illatú és ízű.

Főleg cserzőanyagokat tartalmaz (gallusz és ellagsavak).

Összehúzó, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő.

Belsőleg egészen kis adagokat és ritkán használnak, hasmenés esetén például, de a magas cserzőanyag tartalom ingerelheti a gyomrot. Ilyenkor forrázatot szokás készíteni, 1 teáskanál kéreg, 1 csésze víz. 

 Lokálisan öblögetőszer lehet fog- vagy szájnyálkahártya gyulladásnál. Erre viszont főzéssel kell kivonatot készíteni: 2 evőkanál tölgyfakéreg, fél liter vízben 15-20 percig főzve.

A mi szempontunkból érdekesebb a külső felhasználás. Összehúzó hatása miatt lábizzadás, fagyás, aranyér, nedvező bőrbetegségekben használható ülőfürdőnek, borogatásra.  Mindkét esetben ugyanúgy forrázatot készítünk, csak nagyobb mennyiségben: 2 marék tea 1 liter vízben, rövid állás után a fürdővízhez szűrni. Ha borogatást készítünk - ez kiváló például nedvező, elvakart ekcémára - tiszta ruhát vagy mullpólyát áztassunk ebbe a teába. Naponta többször 15-20 percig lehet.

 

Fehér árvacsalán (Lamii alba)

csalan.jpg

A jól ismert gyomnövény szárított virágos hajtása,  esetleg csak a virága. Ez a csalán nem csíp! Cserzőanyagokat, szaponint, betaint, nyálka anyagokat, glikozidokat tartalmaz.

Belsőleg teát készítve hurutoldó, gyulladáscsökkentő, enyhe feszültségoldó. Ezért légúti és gyomor-bélhurutnál használjuk, 3-4 teáskanál drog egy csésze vízzel leforrázva.

Külsőleg a bőrápolásban enyhe bőrgyulladás, hüvelyi folyás, aranyér, kisebb bőrsérülések, korpás fejbőr esetén jöhet számításba. Borogatás, öblítés vagy ülőfürdő formában ugyanúgy a forrázatot használjuk.