A legjobb bőrápoló gyógynövények 3. rész

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

zsurlo.jpg

Népies neve a beszédes kannamosófű. Tényleg használták is edények tisztítására. Ez az egyik kedvenc gyógynövényem. Réteken, árokpartokon található. Hajtásait a nyár folyamán lehet gyűjteni, de  alaposan kell ismerni, mert mint a gombáknál, neki is megvan a mérgező párja, a mocsári zsurló . Meg van egy nem mérgező, de hatástalan párja is.

Ami a legértékesebb szerintem a zsurlóban, az a magas, 8-10% kovasav tartalma. Megrágva még recseg is a fogak között. Emellett van még benne szaponin, alma- és oxálsav, keserűanyagok, flavonoidok, ásványi anyagok, kalcium, kálium.

Belsőleg enyhe vizelethajtó, jól átmossa a húgyutakat, ami például a vesehomok eltávolítására előnyös, úgy hogy közben az elektrolit-háztartás nem borul fel. Úgyhogy meg lehet inni a napi 2 litert nyugodtan rövid ideig, 

 A kötőszöveteket is erősíti, így reuma, köszvény esetén is igyuk a teát, azért is, mert bizonyítottan csökkenti a húgysavszintet. A népi gyógyászatban erős vérzéseket is csillapítottak vele és még csontritkulásra is szedték - a magas kalcium miatt. Számos köhögés elleni teakeveréknek is alapja.

A gyógytea készítése nem a szokásos, mert főzni kell 10-15 percig, aztán még negyedóráig állni hagyni, hogy kioldódjon a kovasav. Ezt lehet hideg áztatással is helyettesíteni- csak éppen az 10-12 óráig tart.

Külső használatra szintén így készülhet a tea, amit nehezen gyógyuló sebek borogatáshoz - mert egyben antiszeptikus hatású is -, vagy reumás testrészek borogatásához használhatunk. Köröm- és hajerősítő és serkenti a bőr anyagcseréjét. Lehet például hajöblítésre használni. És ha már főztél egy jó erős teát, a körmödet is áztasd benne 15 percig.

A bőrápolásban a kulcsszó szintén a kovasav, azaz szilícium-dioxid. Fontos a bőr, haj, csontok, vérerek rugalmasságában. Erősíti a kollagén képződését, összehúzó hatású, csökkenti a pórusokat, javítja a bőr rugalmasságát. Hideg zsurlóteával szokták a pattanásos bőrt lemosni, gyulladáscsökkentőként.

A kencekeverők használhatják a zsurlóteát a vízfázisba számítva a különböző krémek, kenőcsök vagy samponok készítésénél.

Egy gyors sampon recept itt >> található. Ebben a kamillateát simán lehet a zsurlóteával helyettesíteni.

A gyógytea mellett lehet kapni  egy gyártónál préslevet illetve kivonatot. De alkoholos kivonatot otthon is lehet készíteni. Ehhez érdemes friss növényt szedni, lehetőleg nem útszélen, hanem távolabbi réteken. A friss mezei zsurlót aztán fel kell aprítani és annyi vodkával leönteni, hogy ellepje. A további tennivalók itt olvashatók >>

Egy dologra figyelni kell: szív- vagy veselégtelenségben, terhesség alatt nem szabad használni! És persze nem szabad állandóan inni, max. kéthetes kúrákat csinálni.

Folyt.köv.