Halló, Halloween lesz hamarosan!

Meg egyébként is sütőtök szezon van. Ismétlés, mert szerintem már írtam róla, hogy miért kell minél több tököt enni : 

A, C, E, T vitaminok, béta-karotin, lutein, cink, kalcium, réz, vas, foszfor, biotin, niacin, folsav a legfontosabb hatóanyaga. Egészségmegőrző, gyógyhatású élelmiszer, főleg megfázásos, köhögős betegségekben és emésztési problémáknál érdemes fogyasztani. Legfinomabb szerintem sütve, akár csak natúran, vagy pici sóval és rozmaringgal meghintve, akár köretnek is. Aztán van még az ivólé és a sütőtöktorta.

tökök.jpg

Mindezen előnyök mellett  az íze is finom (bár ez a családunkban nem egyöntetű vélemény). Az már csak bónusz, hogy alacsony a kalóriatartalma is!

Na és a bőrünket is szebbé teszi, fogyasztva is, meg kenve is.

Minden bőrtípusra jó, de különösen a sérült, környezeti ártalmaktól károsodott bőrre hasznos. Hidratáló, nyugtató és puhító. Főleg bőrradírokban, maszkokban és szappanokban használják.

Magas enzimtartalmú és szalicilsav tartalmú,  amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, így megújulhat a bőr. Különösen a szezonban, azaz ősszel - télen hasznos a bőrnek, amikor nem nagyon van friss és nem vegyszeres zöldség-gyümölcs.

Ha aknétól, pattanásoktól szenvedsz, használd gyakran a sütőtököt kívül-belül. E és T vitamin (torulitine) csökkenti a gyulladást, a faggyútermelést, és a pórusok méretét.

Néhány ötlet a sütőtök felhasználására:

A receptekben mindig sült vagy főtt pürésített tök az alapanyag. Ha tököt sütsz, ments meg egy keveset belőle, 1-2 napig eláll a hűtőben.

  1. 2 evőkanál tökpürét 1 evőkanál mézzel keverj el, majd kend az arcodra, nyakadra. 15-20 percig hagyd rajta, majd mosd le.
  2. Száraz bőrre a fentieket kombinálhatod  1 evőkanál tejjel, de még jobb tejszínnel
  3. Vegyes és zsíros bőrre egészítsd ki 1 felvert tojás fehérjével.
  4. Zsíros bőrre 1 evőkanál natúr bio joghurttal keverd. 
  5. Kiváló bőrradír lesz, ha 1 teáskanál apróra őrölt zabpehely vagy napraforgó kerül bele.
  6. A tökpüréhez adj nagyszemű barnacukrot. Frissítő bőrradír lesz. Mosd meg az arcod és még nedvesen a péppel masszírozd át gyengéden kb. fél percig. Öblítsd le langyos vízzel. Testradírnak is használhatod.
  7. Testradír: kb. 100 g tökpüré, 100 ml kókusztej, 1/2 tk őrölt fahéj. Ezeket keverd össze és masszírozd át a testedet vele. Hagyd kb. 10 percig rajta, majd öblítsd le. Ha cellulitisz fenyeget, pár csepp fahéj illóolajat adhatsz hozzá, de alaposan keverd össze, mert komoly bőrsérülést okoz a tömény olaj.