Brokkolicsíra és társai

Ideje elkezdeni a csíráztatást! Lassan elfogynak az idényzöldségek a piacon. Én egy három emeletes műanyag csíráztató edényt szoktam használni (kb. 1300.- Ft). De a legolcsóbb, ha van egy két literes befőttes üveged, és a száját bekötöd egy tüll darabbal (ha ritka, akkor két réteggel). A magvakat beáztatom, mint a szárazbabot pl. A nagyobb magvak, mint a gabonafélék, fürödhetnek egy napot is. A kicsiknek - lucerna, brokkoli - elég egy éjszaka. Reggel átöblítem és szétterítem a lyukacsos emeleteken. A befőttes üvegbe elég csak beleszórni, átöblíteni, majd az üveget 45 fokos szögben lefordítani, hogy lecsorogjon a víz. A mosogató környékén biztosan található ilyen hely. A magvaknak nem kell vízben állni, hiszen a földben sem így van, mert penészednek. Elég naponta kétszer-háromszor átöblíteni és hagyni lecsorogni. Az apróbb magvak már 3-4 nap múlva ehetőek. Ne hagyjuk túl nagyra nőni, mert esetleg keserű lesz és csökken a tápanyagtartalma. Ha hűtőbe tesszük, megáll a növekedése, akár egy hétig, 10 napig is eltartható.

Biztos siker a retekcsíra, jó csíraképes magvakat lehet kapni és finom, enyhe retekízű. Természetes antibiotikum, vértisztító hatású. Ízületi gyulladás, meghűlés esetén is jó hatású. Vegyesen, tisztító jellegű keverékekben is jó.

A lucerna csíra egy Jolly Joker, annyi mindenre jó. Rengeteg ásványi anyag, fitoösztrogén (hölgyeknek). Szintén jó ízületi gyulladásra, de bármilyen emésztőrendszeri betegségre is, a gyomorsavtól az aranyérig. És még az öregedést is lassítja.

A brokkolicsíra rákmegelőző hatását a sulforafan tartalma adja. Magas C vitamin és antioxidáns tartalma van. Hasonló hatású a vöröskáposzta csíra is.

A hagymacsíra antibiotikus, vírusölő, gombaölő hatású. Számos egyéb gyógyhatása mellet nagyon finom is, mint egy zsenge újhagyma. Csak sajnos lassan és nehezen nő.

Szinte minden, nem kezelt magot lehet csíráztatni és mindnek van előnyös élettani hatása. Nekem csak a szóját nem sikerült, valami eszméletlenül büdös, nyúlós máz lett belőle.

Érdemes bio magvakat vásárolni, és akár vegyesen csíráztatni.

Bio magvakból 6-700 Ft egy 200 grammos csomag, sajnos a legfinomabbak, a brokkoli és a hagyma több mint 2000 Ft. De nagyon sokáig elég.

Próbálkozz bátran! Inkább csírát egyél, mint a nagyszemű olaasz szőlőt - amiről minden évben kiderűl, hogy határérték fölötti a vegyszertartalma.

Címkék: csíráztatás