Zabos hétvége

Egy kétségbe esett anyuka hívott, a gyermeke súlyos ekcémás. Orvostól orvosig járnak, de a kicsi annyira viszket, hogy már éjszaka sem tudnak aludni. Elkészítettem neki a nagypapa féle ekcémakrémet, és eszembe jutott a zabpehely-fürdő. Remélem ezek segítenek a gyereknek. Ezen a hétvégén sok zabos dolgot csináltam, sütöttem zabpelyhes sütit. Nagyon szeretem, jó melegítő, téli étel, lúgosító hatású és bőrápolásra is kiváló. Néhány receptet megosztok Veletek.

Zabpehely- fürdő

 Porrá őrölt zabpehelyből szokták készíteni, ezt tökéletesen pótolja a zabpehelyliszt is, de minél apróbb szemcseméretű legyen. Pár evőkanálnyit keverjünk a fürdővízbe, egészen tejszerű legyen és jól oldódjon fel! Vigyázzunk mert csúszós lesz! Áztassuk benne magunkat, vagy az ekcémás gyereket. Jó bőrnyugtató, csökkenti a viszketést és az ekcémás tüneteket. Esetleg egy rossz zokniban is lógathatjuk a vízbe, de ez nem olyan hatásos.

Bőrradír

1 evőkanál főtt zabpelyhet 2 ek tejföllel, 1 ek citromlével és a citrom reszelt héjával összekeverünk, néhány percre az arcon hagyjuk, majd alaposan lemossuk.

Mézes zabos maszk

  Reggelire főzzünk zabpelyhet.  Vegyünk ki belőle pár kanálnyit, egy ek mézzel keverjük össze, hagyjuk az arcon 10-15 percig. A zabpehely jól felszívja a felesleges olajat, enyhén hámlasztó hatású.

Tisztító maszk

  Zsírosabb bőrállapot esetén 1 tk zabpelyhet őröljünk meg 1 mokkáskanál borsmenta levélle. 1 tk rhassoul agyaggal és s szükséges mennyiségű vízzel pépet készítünk. A további a szokásos.

Ha már így megszépültünk, belülről is melegítsük magunkat. Kedvenc süteményem az

Áfonyás-zabpelyhes süti

250 g vajat v. margarint 150 ml mézzel és 100 g barna nádcukorral vízgőz felett felolvasztunk. Levesszük és belekeverünk 150 g apró zabpelyhet, csipet sót és 100 g lisztet (én vegyesen teljes őrlésűt és fehéret szoktam használni). Végül keverjünk bele aszalt áfonyát jó bőven. Hagyjuk állni 10 percig, hogy megszívja magát, majd egy kisebb tepsibe terítve 20-25 percig sütjük 180 fokos sütőben. Más aszalt gyümölccsel, csokoládé darabkákkal is jó. Ha kihűlt bevonhatjuk csokimázzal, de anélkül is finom és aránylag egészséges finomság.