Pálmaolaj nincs!

Keresnek nálunk néha a vásárlók pálmaolajat. Gondolom, főleg  szappankészítéshez, mert egyébként kozmetikumokba nem szükséges. 

Egy rövid magyarázat, miért nincs a Naturkence webáruházban pálmaolaj?

A pálmaolaj főleg Ázsiából származik, de milyen áron? Az ázsiai – csendes-óceáni terület a Föld 1/3-a, de a népesség 60%-a itt él. A növekvő jólét, urbanizáció veszélyezteti a természeti erőforrásokat. Egyes területeken már 90% elveszett az erdőknek, itt él világon a legtöbb veszélyeztetett növény és állatfajta.

Az erdőirtás egyik oka egy gyakran használt kozmetikai alapanyag, a pálmaolaj. Malayziában és Indonéziában emiatt veszélyeztetett lett az orángután például. Egyszerűen azért irtják ki a természetes évszázados erdőket, hogy pálmaültetvényeket hozzanak létre. Persze, tudom én, hogy napi 1-2 dollárból élő emberek nem igen választhatnak más utat. Bár az én szerény meggyőződésem több ezer kilométerről, hogy ha marad az eredeti erdő, az is eltarthatja a lakosságot.

Ezen kívül más kozmetikai összetevők, illatanyagok mint pl. a szantálfa is fogytán vannak, nem utolsó sorban az illegális fakitermelések miatt. Így pl. a szantálfát már Ausztráliában termelik. Na és helyettesíti a nyugat-indiai szantálfa.

Ezért fontos, hogy fenntartható és etikus módon előállított alapanyagokat vásároljunk.