A legjobb bőrápoló gyógynövények 4. rész

Pásztortáska  (Bursae pastoris)

pasztort.jpg

Na, ezt mindenki ismeri, mert mindenütt megnő, nagyon igénytelen növény. Gyerekkoromban babacsörgőt készítettünk belőle, a kis szív alakú terméseket kissé lehúzva csörgő hangot ad. Ez a termés a sokmagvú szépnevű becőke. A növény virágos, leveles kb. 30 cm hajtása a lényeg, azaz a herba. Egész nyáron gyűjthető.

Cseranyagokat, gyantát, kolint, flavonoidokat, káliumsókat és egy peptidet tartalmaz, ami vérzéscsillapító hatású.

Ez a vérzéscsillapítás az, amiért leginkább használjuk. Női tea, azaz nőgyógyászati panaszok, menorrhágiás problémák enyhítésére való. De orrvérzésre is, tamponálni a teába mártott vattával.

Belsőleg tea formájában: 1-2 evőkanál gyógyfű 1 csésze vízzel forrázva, két étkezés között, naponta 2-4 alkalommal. A magas káliumtartalom miatt vizelethajtó is. Kissé keserű ízű.

Külsőleg is ugyanez okból használjuk, felületi, vérző bőrsérülések lemosására a forrázatot. Vérző aranyér esetén ülőfürdő jöhet.

Főleg gyógyteaként használjuk, de kapható pásztortáska tinktúra is. Na és nem is kell már mondanom, ezt otthon is könnyen elkészíthetjük!

Itt megnézheted, hogyan >>>>

A tinktúrát izomfájdalmak, gyulladások, gerincfájdalom esetén bedörzsölésre szokták használni, vagy ugyanúgy belsőleg, ha valaki nem akar teafőzéssel időzni. Ilyenkor persze csak pár cseppet kell vízben meginni!