Rizses arctonik! DIY, fillérekből

A japán, koreai, kínai nők - szóval ahol a rizs alaptáplálék - a bőr ápolására is használják különböző formában a rizst ősidők óta. Persze, más bőrtípusúak, de irigylésre méltóan szép, és  nagyon későn ráncosodó a bőrük. Nem szólva a hajukról! Én is szeretem használni a rizsalapú DIY kozmetikumokat. Régebben lehetett kapni például, a Naturkence webáruházban is rizskorpát. Már régen nem tudjuk beszerezni, de nagyon szerettem.

Némileg pótolja a következő recept. Itt találtam:

http://www.beautystylelist.com/rice-water/

Nem tudom, hogy nevezhető: rizstonik, rizsvíz, rizses arclemosó? 

Röviden a cikkből: 

A rizstonik szinte ingyen van, ha úgyis főzöl rizst, csak egy kis idő és munka. A hatása ehhez képest kincset ér:

  1. Világosítja arcbőrt
  2. Összehúzza a pórusokat
  3. Erősíti a töredezett hajat
  4. Bársonyossá teszi a bőrt
  5. Regeneráló
  6. Magas antioxidáns tartalmú
  7. Megelőző a hyperpigmentációt és a korral járó foltokat

Elkészítése:

Natúr, lehetőleg bio termesztésű rizs szükséges hozzá, valamint víz. Tégy egy tálba rizst - tetszés szerinti mennyiséget. Ehhez tudnod kell, hogy a cucc hűtőben pár napig tartható el. De készülhet nagyobb mennyiség is, mert a hajadat is leöblítheted vele.

rizs.jpg

Öntsd le a rizst vízzel, hogy jól ellepje, majd keverd át és öntsd le róla a vizet. Ennek csak annyi az értelme, hogy a szennyeződéseket lemosd a rizsszemekről. Most még egyszer öntsd le vízzel, úgy hogy + 1 hüvelykujjnyira ellepje (azaz a hüvelykujjad alsó ujjpercéig érjen a víz).

A munka ennyi volt, most 20 percig várni kell, aztán leszűrni és kész, használhatod.

Mire?

1. Tonik lehet simán egy vattapamacsra öntve (nem belemártva!)

2. Arclemosóként

3. Hajöblítőként - a megmosott, nedves hajra loccsantva. Pár perc után le kell öblíteni.

4. Arcpakolás - tiszta pamut textilt a rizsvízbe mártva, borogatásként az arcon hagyva 10-15 percig. Nem kell leöblíteni! 

5. Fürdővízbe tedd a maradékot és bársonyosan tiszta lesz a bőröd.

A rizsvíz inozitot tartalmaz (B vitamin), valamint keményítőt és aminosavakat. Védi a sérülésektől a hajat és rugalmassá teszi. Ezért nem nagyon látunk szerintem ritka, kopaszodó hajú nőket a Távol-Keleten.

Nyugtató, hűtő és gyulladáscsökkentő, ezért a bőrproblémáknál is előszeretettel használják pl. az ayurvedikus orvoslásban.

Rizsvíz 2.0

Erjesztéssel fokozható a hatás. Bevallom, ezt még nem próbáltam ki, de annyival különbözik, hogy a rizset a vízzel hagyjuk 1-2-3 napig erjedni, mint a kovászos ubit. A hőmérséklettől függően akkor jó, ha enyhén savanyú a szaga. Ekkor le kell szűrni és felforralni, hogy megálljon az erjedés.