Erdőn-mezőn patika

Ismét egy filléres /  vagy ingyen elérhető testápoló és gyógyító tippet hoztam. Ez pedig a szénavirágos fürdő, vagy pakolás. 

mezo.jpg

Ha kirándulsz nyáron, erdőn-mezőn lekaszált szénát látsz. Főleg a hegyi réteken. Gyűjts te is belőle bőven és szárítsd meg. A régi népgyógyászati hagyományok szerint nemcsak a bocik és lovak etetésére, hanem emberi gyógyításra is használták. Ezt a hagyományt építette be Sebastian Kneipp a gyógymódjába például.

Ezt a drogot/gyógynövényt nem lehet gyógynövényboltokban kapni. Összetétele változó ugyanis, nem lehet standardizálni. Gyakorlatilag minden mező más összetételű. 

A szénavirág (Graminis flos) leginkább fűféléket tartalmaz: réti perje (Poa pratensis) , réti csenkesz (Festuca pratensis), borjúpázsit ( anthoxantum odoratum), tarackbúza (agropyron repens). Szár, levél, virágzat egyaránt előfordul benne.

Tartalmaz: flavonoidokat, cserzőanyagokat, illóolajakat, kumarinokat.

Hatása: helyi vérellátást fokozza, vérbőséget okoz. Javítja a kötőszövetek rugalmasságát is. Csökkenti a feszültséget. 
Alkalmazása: reumatikus betegségek, köszvény esetén meleg terápia. Borogatás, fürdő vagy meleg  szénaszákos kezelés.

Fürdő készítése: 500 g szénavirágot 3-4 liter vízzel 1 percig főzni, majd 30 percig áztatni. Aztán mehet a fürdővízhez. Max. 15-20 percig lehet ebben pancsolni.

Meleg szénazsákos kezelés esetén a szénavirágot a testrésznek megfelelő nagyságú zsákba kell tenni és átgőzölni. Ne érje közvetlen víz, csak a gőz. Ezt otthon valami gőzölő betétes edényben lehet megvalósítani. Ha jól átjárta a gőz, akkor a testrészre tenni, száraz törölközővel rögzíteni és így maradni félórát.

Turbósított változat: 

A szénavirágos fürdőt nem csak öreg, rokkant, reumások használhatják. Jó lazító, nyugtató, fáradság esetén vagy egy hideg téli napon bárkinek jót tesz. Csak tegyünk egy mosdókesztyűbe vagy valamilyen textil zacskóba és így lógassuk a fürdővízbe.

Ősszel majd lehet kapni a virágpiacokon szalmavirágot. Megszárítva ezt is bele lehet keverni. 

Nyílt sebek, akut gyulladások és allergia, szénanátha esetén kerülni kell!  Nem véletlen ugyanis a szénanátha elnevezés!