Már régebben megígértem, hogy folytatom a sheavaj leírását. De naponta több bejegyzést is találok az interneten a sheáról, szinte ugyanazzal a szöveggel (hiába, mindenki egy forrásból kopizik).... Szóval most inkább néhány új információt próbálok írni, és összefoglalni az eddigieket.
Az előzményt itt>> találod
A sheavaj osztályozásáról:
a neten számos jelzőt, vagy osztályozást találsz: tiszta, finomítatlan, szagtalanított, prémium, stb.
A finomítatlan shea az, ahogyan évszázadok óta készítik Afrikában, csak víz segítségével. Csak így tartja meg teljes mértékben a természetes gyógyító - hidratáló hatásait.
Ha szagtalanított, dezodorált sheavajjal találkozol, az lehet akár finomítatlan is, de a szagtalanítást magas hőmérsékleten végzik, így ez egy lépcsőfokkal gyengébb minőség. És mond meg őszintén, olyan borzasztó a szaga? Szerintem inkább maradjon a természetes illata.
A finomított vajat oldószerekkel készítik, hexánnal vagy mással. Erről nem is beszélek, mert jelentősen csökkennek a vaj hidratáló és gyógyhatásai, hogy én nem látom értelmét a használatának, maximum szappanba. Ez ugyanis gazdaságos eljárás, így ez sokkal olcsóbb is. Rögtön megismered, mert hófehér és szagtalan - pláne illatosított is lehet. Ha egymás mellé teszed a két minőséget, könnyebb eldönteni melyiket használd.
A kereskedelemben a sheavajat minőségi szempontból 5 kategóriába, osztályba sorolják.
A fokozat- nyers, vagy finomítatlan, amihez csak vizet használtak
B - finomított, de még csak vizet használtak a készítésénél
C - magas fokon, oldószerrel extrahált (hexán, stb)
D - szennyeződéseket tartalmaz
E - nagyfokú szennyezett
Kereskedelmi forgalomba az A-B-C kerülhet.
A sheavaj minőségi vizsgálatánál még az elszappanosíthatatlan anyag, az A vitamin, E vitamin tartalom, triterpének, szabad zsírsavak és peroxid számokat vizsgálják.
A shea minősége igen változékony, még ha A minőségű is. Függ a termőterülettől, vagy hogy milyen régen gyűjtötték a diót, hogyan szárították, és még számos tényező befolyásolhatja. A vaj szavatossági ideje akár 2 év is lehet, nem avasodik könnyen, de a hatóanyag tartalma csökkenhet az idővel. Különösen nem használ a melegítés vagy általában a meleg neki - bár nem szoktuk a kánikulában a csomagtartóban hagyni értelemszerűen.
Afrika két területén terem, Kelet- és Nyugat-Afrikában. Botanikailag is különbözik a két fajta. A Kelet-Afrikai a Vitelaria paradoxa nilotica alfaj, Uganda, Szudán, Etiópia övezetében terem. Kis hozamú fajta, nem szólva a folytonos polgárháborúkról ezen a vidéken. Így kevés kapható, sokkal drágább is. Magasabb az olefin tartalma, azaz a folyékony része a vajnak, így puhább, krémes és alacsonyabb hőfokon olvad. Az illata kellemesebb, de kevesebb vitamint és fitoszterint tartalmaz, de viszont jól hidratál.
A nyugat-afrikai sheavaj a Száhel övezetben, főleg Ghana, Burkina Faso, Mali, Szenegál területéről származik. Itt több mint 1 millió ember megélhetésének az alapja ez a fa.
Összetétel: olajsav (39-60%), sztearinsav (25-51%), 2-12% szappanosítható (primer β-szitoszterin, sztigmaszterin, kampeszterin), tokoferolok ( 4-78,6 mg/100 g), A-vitamin A, fenolok, katecholok, triterpének.
Tudtad, hogy a sheadió külső húsos burkát fogyasztják is? Nagyon édes, tápláló gyümölcs.
A sheavajat újabban csokoládéban is használják, a kakaóvaj helyett, ezt nemrégen az EU is engedélyezte.
A sheavaj a természet áldása, de nem csodaszer! Természetes, vegyszermentes kozmetikum, főleg hidratáló és gyulladáscsökkentő (allantoin és fahéjsav tartalma miatt) hatású, és jól kezelhetők a hegek, striák, mert fokozza a bőr rugalmasságát. Miután vegyszermentes, nagy valószínűséggel csökkenti az ekcémás tüneteket is, mert elkerüljük valamelyik allergizáló anyagot. De ne várjuk minden ragya elmúlását a használatától.
És egy kis tapasztalati statisztika:
Már jó pár éve ismerem a sheát, ezalatt két vásárló valószínűleg allergiás volt rá, mert súlyos tünetei lettek. Pár vásárlónak változatlan, nem oszt-nem szoroz volt. 1-2 ember a szagával nem tudott megbarátkozni. Végül: több százan megszerették, és többcélúan használják.
Ha kedvet kaptál a sheavaj kipróbálásához: itt kiváló (A minőségű ghanai finomítatlan, krémes csontszínű) kapható